Ga naar de inhoud
Weken vermist

Lichaam voortvluchtige Belgische militair Jürgen Conings gevonden

Beeld © Politie België / ANP

Het lichaam van de vermiste Belgische militair Jürgen Conings zou zijn gevonden in het Limburgse Nationale Park Hoge Kempen. Dat melden Belgische media. Het federaal parket in Brussel heeft aan het einde van de middag bevestigd dat het om de 46-jarige man gaat.

De regionale zender TVL meldt de vondst van het lichaam. De burgemeester van Maaseik, Johan Tollenaere, heeft het lichaam gevonden. Hij maakte een fietstocht en rook een vreemde geur.

Het federaal parket meldt dat de gevonden man waarschijnlijk zichzelf heeft doodgeschoten. Naar de doodsoorzaak wordt nog verder onderzoek gedaan.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Het nationaal park Hoge Kempen, niet ver van de grens met Nederland, werd in de afgelopen maand meermaals uitgekamd in de zoektocht naar Conings. Er werden toen meerdere bezittingen van hem gevonden, waaronder een auto die was voorzien van een boobytrap. Dat bevestigde het vermoeden dat de bewapende Conings gevaarlijk was.

Tollenaere schakelde het leger in. Dat is nog altijd in de buurt aanwezig.

Extreemrechtse sympathieën

Conings werd al weken gezocht, nadat hij zware wapens meenam uit een legerkazerne en spoorloos verdween. Conings, een 46-jarige korporaal, had volgens de Belgische autoriteiten extreemrechtse sympathieën.

In een afscheidsbrief zei de militair het gemunt te hebben op virologen en 'het regime', waaronder de bekende viroloog Marc van Ranst. Die zit met zijn gezin ondergedoken. Ook een tiental andere mogelijke doelwitten worden beschermd.

Rugzak
Lees ook:
Rugzak met munitie gevonden in zoektocht Belgische militair Jürgen Conings

Van Ranst reageert opgelucht tegenover HLN. "Ik neem aan dat mijn periode hier in het safehouse achter de rug zal zijn. Ik hoop binnenkort terug naar het normale leven terug te keren", zegt hij.

Van Ranst noemt het nieuws 'dubbel': "Ik heb weinig sympathie voor de man, maar hij heeft ook familie en kinderen, daar gaan ook mijn gedachten naartoe." 

Steun voor Conings

In België was er ook steun voor de voortvluchtige militair. Er zijn meerdere protestmarsen geweest, waarbij honderden mensen Conings een hart onder de riem wilden steken. Daarnaast kreeg de Facebookgroep 'Als 1 achter Jurgen' al snel tienduizenden volgers. De Belgische minister van Defensie noemde het onaanvaardbaar dat mensen steun betuigen aan 'het extremisme'. 

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.