Geen concrete doelstellingen

Ook in België oordeelt de rechter: overheid heeft klimaatbeleid niet op orde

17 juni 2021 17:19 Aangepast: 17 juni 2021 17:21
Autoloze zondag in Brussel, 22 september 2019 Beeld © AFP

Ook in België heeft de rechter de overheid op de vingers getikt om het klimaatbeleid. De rechters oordelen dat het Belgische klimaatbeleid zo ondermaats is dat het de wettelijke zorgplicht en de mensenrechten schendt. Dat melden Belgische media. 

De organisatie Vzw Klimaatzaak spande de zaak aan tegen de vier bevoegde Belgische overheden: de federale overheid en de drie gewestregeringen. 

"Dit is historisch", zegt de voorzitter van de organisatie, Serge de Gheldere, tegen De Standaard. "We zijn heel erg blij dat de rechter hierin meegaat."

Europees Verdrag van de Rechten van de Mens

De organisatie wijst erop dat de rechter specifiek heeft gekeken naar het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Twee artikelen zouden de Belgische overheden op dit moment schenden: de artikelen die gaan om het 'recht op leven' en het 'recht op eerbiediging van privé-, familie- en gezinsleven'.

"Daarmee zegt de rechter: het is een mensenrecht om gevrijwaard te blijven van gevaarlijke klimaatopwarming en staten hebben de verplichting om dat mensenrecht te beschermen."

Mede-eisers ontvankelijk

De Gheldere wijst er ook op dat de 58.000 mede-eisers door de rechter ontvankelijk zijn verklaard. Dat houdt in dat de rechter erkent dat de belangen van deze mede-eisers zowel nu als in de toekomst geschonden worden, zo schrijft de De Standaard.

Volgens De Gheldere is de uitspraak een wake-upcall voor overheden als het gaat om klimaatbeleid.

De rechtbank ging niet mee in de eis om concrete reductiedoelstellingen op te leggen, zoals in Nederland wel gebeurde. Vzw Klimaatzaak stapt nu naar het Hof van Beroep en het Mensenrechtenhof in Straatsburg om de overheid alsnog te dwingen tot dergelijke acties.

"Wauw! Weer een klimaatzaak gewonnen", reageert Marjan Minnesma, die in 2015 met Urgenda een soortgelijke rechtszaak won in Nederland. Toen oordeelde de rechter dat de Nederlandse staat de uitstoot van broeikasgassen met minimaal 25 procent moest worden teruggedrongen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoge Raad: CO2-uitstoot moet verder worden verminderd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore