Angst voor nieuwe mutaties

Waarom coronabrandhaard Zuid-Amerika ook voor ons gevaarlijk is

19 juni 2021 12:47
Ook in Argentinië hebben ze het virus niet onder controle Beeld © Zuma Press

Waar bij ons in Europa het aantal coronabesmettingen blijft dalen, gaat het in Zuid-Amerika juist helemaal de verkeerde kant op. Het vaccineren blijft achter en de ziekenhuizen liggen vol. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) luidt de noodklok én waarschuwt de rest van de wereld.

Op onderstaande kaart is goed te zien hoe het coronavirus nog lang niet onder controle is in Zuid-Amerika. Het continent is op de wereldkaart een diep rode vlek, wat inhoudt dat er in Zuid-Amerika gemiddeld enorm veel besmettingen zijn per 100.000 inwoners. 

Om aan te geven: van de tien landen waar naar verhouding de meeste mensen sterven door corona, komen er zeven uit Zuid-Amerika. 

Zuid-Amerika is het continent met het hoogste aantal besmettingen per 100.000 inwoners Zuid-Amerika is het continent met het hoogste aantal besmettingen per 100.000 inwoners

Braziliaanse variant

Volgens Zuid-Amerikacorrespondent Sandra Korstjens is er één duidelijke hoofdoorzaak aan te wijzen waarom het continent het virus maar niet onder controle krijgt. Korstjens: ''Het achterblijven van vaccinaties, dat is het probleem. In de meeste landen is er simpelweg een tekort aan vaccins.''

Toch zie je ook in een land waar wel genoeg vaccins zijn, zoals Chili, dat ook daar het aantal besmettingen hoog blijft. Korstjens: ''Mensen die één prik hebben gehad, denken vaak dat alles meteen weer kan. Maar met de Braziliaanse variant die in omloop is, is dat niet zo."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe zorgelijk is de Braziliaanse coronavariant voor Nederland?

De Braziliaanse variant, officieel Gamma-variant, is een stuk besmettelijker en waart nu over het continent. Korstjens: ''Drie maanden geleden had alleen Brazilië er last van, maar nu is het virus ook de grens over gegaan en zorgt het voor behoorlijk veel ellende in de buurlanden.''

''Deze variant kan pas onder controle worden gehouden als 75 procent van de inwoners volledig gevaccineerd is. Maar dat is nog heel ver weg.''

Vliegverbod opgeheven

Tot 1 juni gold er, vanwege de angst voor nieuwe varianten van het coronavirus, een vliegverbod voor reizigers uit Zuid-Amerika. Het vliegverbod is vervangen voor een quarantaineplicht.

Reizigers uit Zuid-Amerika hebben een negatieve coronatest nodig en moeten verplicht minstens vijf dagen in quarantaine verblijven na aankomst in Nederland.

Nieuwe mutatie?

Het hoge aantal besmettingen zorgt voor grote zorgen bij de Wereldgezondheidsorganisatie. Volgens de WHO is er een reële angst dat er dankzij de vele besmettingen een nieuwe mutatie van het coronavirus ontstaat. Een mutatie waar volgens de WHO onze vaccins mogelijk niet tegen werken. 

Korstjens: ''In feite is het een oproep aan de rest van de wereld: Leuk en aardig dat het in het westen zo goed gaat, maar het coronavirus moet mondiaal worden bestreden.''

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vaccineren armere landen loopt hopeloos achter: 'Op deze manier halen we het niet'

Op de G7-top werd vorige week afgesproken dat er één miljard vaccins beschikbaar komen voor ontwikkelingslanden. Met die vaccins moet worden voorkomen dat er zich nieuwe varianten van het virus ontwikkelen. 

De Wereldgezondheidsorganisatie roept op om een groot deel van de vaccins naar Zuid-Amerika te sturen om de kritieke situatie daar aan te pakken. 

Copa América: 'Een grap'

Ondanks alle coronabesmettingen en het gevaar van de Gamma-variant is de Copa América (de Zuid-Amerikaanse variant van het EK Voetbal) gewoon van start gegaan. Geen land wilde het organiseren, tot het zwaar getroffen Brazilië zich alsnog aanbood.

Korstjens: ''Ik dacht echt dat het een grap was toen ik hoorde dat juist Brazilië het wilde organiseren.'' Er is geen publiek welkom bij het toernooi, maar in de eerste dagen van het toernooi zijn alle tientallen spelers en stafleden besmet geraakt met corona. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore