Buitenlandse inmenging

Hoofdredacteur en leidinggevenden prodemocratische krant Hongkong opgepakt

17 juni 2021 04:11 Aangepast: 17 juni 2021 04:17
De hoofdredacteur van Daily Apple, Ryan Law, wordt in Hongkong gearresteerd. Beeld © ANP

De hoofdredacteur van de prodemocratische krant Daily Apple is door de politie van Hongkong opgepakt. Samen met vier andere leidinggevenden van de krant is hoofdredacteur Ryan Law gearresteerd 'op verdenking van het in gevaar brengen van de nationale veiligheid'.

Dat meldt de Daily Apple zelf. Volgens de krant drongen zo'n honderd agenten rond 07.30 uur lokale tijd het hoofdkantoor van de krant binnen. Het is de tweede politie-inval in een jaar tijd.

Kritische artikelen

De politie laat weten dat vier mannen en een vrouw van tussen de 47 en 63 jaar zijn opgepakt. Volgens de autoriteiten is er vermoedelijk sprake van 'buitenlandse inmenging', waardoor de nationale veiligheid in gevaar is.

De prodemocratische krant publiceert regelmatig kritische artikelen over de Chinese autoriteiten. Door nieuwe wetten wordt de macht van China in Hongkong alsmaar groter. Vorig jaar werd er een omstreden wet aangenomen die het voor de Chinese autoriteiten mogelijk maakt om mensen in Hongkong te arresteren en in China te berechten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

China krijgt nog meer macht over Hongkong: 'Einde van democratie'

Eigenaar krant eerder opgepakt

Vorige zomer werd de 73-jarige prodemocratische mediamagnaat Jimmy Lai opgepakt in Hongkong. Hij is de eigenaar van de Daily Apple.

Eerder dit jaar werd hij schuldig bevonden aan het organiseren van massademonstraties zonder toestemming van de autoriteiten. Hij kreeg een celstraf van 12 maanden. Lai geldt als een van de meest prominente prodemocratische activisten in Hongkong.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe veiligheidswet: mediamagnaat Jimmy Lai in Hongkong opgepakt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore