Ga naar de inhoud
'Bescherming voor jongeren'

EU dreigt met sancties tegen Hongarije na verbod op 'homopromotie'

Bij het Hongaarse parlement werd deze week geprotesteerd tegen de nieuwe anti-homowet Beeld © EPA

Boeken en films met een homoseksueel personage of reclames waarin homo's of transgenders worden getoond. Vanaf nu is het in Hongarije allemaal verboden. Het land wil dat jongeren worden beschermd tegen informatie over homoseksualiteit en geslachtsverandering. Onacceptabel, vindt de Europese Unie.

De EU kijkt naar de mogelijkheden om sancties op te leggen aan Hongarije vanwege de nieuwe anti-homowet. Volgens EU-commissaris Helena Dalli voor Gelijkheid worden de waarden van de Europese Unie hiermee geschonden. 

Tegenover persbureau Reuters laat Dalli weten dat 'wanneer een land niet voldoet aan de normen en waarden van de EU, ze ook geen recht hebben op geld voor allerlei projecten'.

Duizenden
Lees ook:
Duizenden de straat op in Hongarije vanwege anti-homowet

Wat kan de EU? 

De Europese Unie worstelt met de situatie in Hongarije en Polen, twee landen waar de LHBTI-landen onder druk staan. Eind vorig jaar waren het juist Hongarije en Polen die de EU-begroting blokkeerden. Daarin werd namelijk aangegeven dat er financiële sancties zouden volgen voor landen die de Europese rechtstaat overtreden. 

Op die manier werd de EU-begroting (en daarmee ook het coronaherstelfonds) lang opgehouden. Uiteindelijk kwam er een compromis, waarbij de sanctievoorwaarde eerst moest worden getoetst door het Europese Hof.

Zolang die procedure loopt, kunnen er rondom deze zaak geen sancties worden opgelegd. Maar een grote meerderheid van het Europees Parlement wil dat er nu toch wordt gekeken naar de mogelijkheden om beide landen sancties op te leggen.   

Polen
Lees ook:
Polen wil EU-budget goedkeuren in ruil voor inlegvel, Hongarije weigert

LHBTI-onderdrukking

Het Hongaarse wetsvoorstel om jongeren te beschermen voor de 'promotie' van homoseksualteit werd gisteren in het parlement aangenomen.

Media, in welke vorm dan ook, mogen homoseksuele content niet meer tonen. De wet heeft ook invloed op het onderwijs: een school die haar leerlingen vertelt over homoseksualiteit kan rekenen op een boete.

Het is in Hongarije de zoveelste aanval op de LHBTI-gemeenschap. De conservatieve president Viktor Orbán voert een scherp anti-LHBTI-beleid. Zo werd er eerder een wet doorgevoerd die het voor homostellen vrijwel onmogelijk maakt om kinderen te adopteren.

Het homohuwelijk is niet toegestaan en het is voor Hongaren niet toegestaan om hun geslacht in hun paspoort te laten veranderen. De Hongaarse homobelangenvereniging Budapest Pride waarschuwt in een statement dat de situatie voor LHBTI-jongeren in het land steeds nijpender wordt.

Homorechten in Oost-Europa

De wet lijkt veel op de Russische anti-homowet. Sinds 2013 geldt ook daar dat homoseksualiteit niet mag worden verspreid 'om kinderen te beschermen'.

Sinds
Lees ook:
Sinds Poolse verkiezingen is angst homoseksuele David nog groter

Van alle Europese landen scoort Polen het slechtst op het gebied van LHBTI-rechten. Het land heeft zelfs speciale LHBTI-vrije zones ingevoerd, waar onder meer homoseksuelen niet welkom zijn. Ook de Poolse regering zegt dat het scherpe anti-LHBTI-beleid bedoeld is om jongeren te beschermen. 

Amnesty: 'Angst voor nog meer vijandigheid'

Amnesty International maakt zich grote zorgen over de positie van de LHBTI-gemeenschap in Hongarije. ''De wet zal er voor zorgen dat de gemeenschap nog verder zal worden gestigmatiseerd en dat de kans op discriminatie nog groter is in een omgeving die al vijandig is.''