Reactie op 'brandballonnen'

Israël voert eerste luchtaanval sinds wapenstilstand uit op Gazastrook

16 juni 2021 01:19 Aangepast: 16 juni 2021 01:52
Een man inspecteert de schade aan gebouwen in de Gazastrook na vorige luchtaanvallen. Beeld © ANP

Israël heeft vannacht een luchtaanval uitgevoerd op de Gazastrook. Het is voor het eerst sinds de wapenstilstand dat er weer een aanval is uitgevoerd. Het Israëlische leger bevestigt de luchtaanval en zegt dat deze een reactie is op 'brandballonnen' die vanuit de Gazastrook werden opgelaten.

Getuigen melden aan persbureaus Reuters en AFP dat er meerdere explosies te horen zijn geweest in de Gazastrook.

Staakt-het-vuren

Eind vorige maand werd er een staakt-het-vuren afgekondigd, nadat Israël luchtaanvallen uitvoerde op de Gazastrook en Hamas raketten afvuurde op Israëlisch grondgebied. In de Gaza kostten die gevechten aan 256 mensen het leven. In Israël kwamen 13 mensen om.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Voor echte oplossing Gaza-conflict is politiek en diplomatiek wonder nodig'

'Terroristische acties'

Israël zou de luchtaanval hebben uitgevoerd omdat er 'brandballonnen' werden opgelaten vanuit de Gazastrook. Daardoor brak er volgens de Israëlische autoriteiten in zeker twintig Israëlische plaatsen brand uit.

In een verklaring meldt het Israëlische leger vannacht dat het 'klaar is voor alle mogelijke scenario's, inclusief nieuwe gevechten naar aanleiding van voortdurende terroristische acties vanuit de Gazastrook'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw tijdperk voor Israël? Vijf vragen over onttroning Netanyahu

'Vlaggenmars'

De onrust in Israël en de Palestijnse gebieden nam de afgelopen dagen weer toe in de aanloop naar een omstreden mars van nationalistische Israëliërs die gisteren plaatsvond in Jeruzalem.

Zeventien Palestijnen werden aangehouden. Veel Palestijnse organisaties zagen de 'vlaggenmars' als een provocatie en hadden opgeroepen tot een 'dag van woede'. Er vielen volgens Palestijnse hulpverleners minstens 27 gewonden bij confrontaties tussen Palestijnse betogers en de politie.

Of er slachtoffers zijn gevallen bij de luchtaanval van vannacht is nog niet bekend.

Bekijk ook: 'Wie heeft gelijk?', en nog 4 vragen van scholieren over het conflict tussen Israël en de Palestijnen

Van vrede tussen Israël en de Palestijnen is nog lang geen sprake. Wat is de oorzaak van het conflict? En wie heeft er gelijk? Correspondent Olaf Koens geeft antwoord op vragen van middelbare scholieren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore