Rakelings langs publiek

Greenpeace maakt excuses voor parachutist op veld: 'Niet de bedoeling'

16 juni 2021 00:09 Aangepast: 16 juni 2021 00:15
De parachutist had verder moeten vliegen, maar dat verliep niet volgens plan. Beeld © ANP

Milieuorganisatie Greenpeace heeft excuses gemaakt voor de parachutist die vlak voor de aftrap van het EK-duel tussen Frankrijk en Duitsland op het veld landde. De man vloog rakelings langs het publiek, daardoor raakten twee mannen gewond. "Helaas verliep bij deze protestactie niet alles volgens plan."

Het was een opmerkelijk beeld gisteravond. Een parachutist met een motortje op zijn rug vloog het stadion van München binnen, leek tegen een kabel aan te vliegen, scheerde rakelings over het veld en landde toen met een smak.

Op televisie werden de beelden niet uitgezonden, maar fans in het stadion filmden de actie en plaatsten het op sociale media:

Op de parachute van de man viel de tekst 'Kick out oil' te lezen, met eronder het logo van Greenpeace. De milieuorganisatie verontschuldigt zich in een verklaring voor het incident. 

Twee mannen in het stadion raakten door het vliegincident gewond. Volgens de Duitse politie en de UEFA zijn ze voor verdere medische behandeling naar een ziekenhuis gebracht. Over de ernst van hun verwondingen is nog niets bekend.

Noodlanding

"Vanwege een technische storing moest er een noodlanding gemaakt worden", schrijft Greenpeace. De Duitse tak van Greenpeace liet eerder al via Twitter weten dat het ging om een protest tegen Volkswagen, één van de sponsoren van het EK.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Parachutist landt vlak voor aftrap Frankrijk-Duitsland in stadion

Het was de bedoeling dat de parachutist een bal op het veld zou gooien en daarna verder zou vliegen, met behulp van het motortje op zijn rug.

Toen de man het stadion binnenvloog, leek hij echter een van de kabels te raken waar de zwevende camera boven het veld aan verbonden is. Daardoor zou de man de controle enigszins zijn kwijtgeraakt en vloog hij rakelings over het publiek.

'Altijd vreedzaam en geweldloos'

"We hopen dat iedereen in orde is", schrijft Greenpeace. "Dit protest was niet bedoeld om het spel te verstoren of mensen te verwonden. De acties van Greenpeace zijn altijd vreedzaam en geweldloos. Helaas verliep niet alles volgens plan met deze campagne."

1-0

Nadat de man op het veld landde, kwamen enkele Duitse voetballers kijken hoe het met de 'indringer' ging. Daarna werd hij door stewards afgevoerd. Frankrijk versloeg Duitsland uiteindelijk met 1-0. Mats Hummels was de schlemiel van de avond, hij maakte een eigen doelpunt. 

Bekijk ook: vorige week landde er ook al een parachutist op een voetbalveld

In Polen ging er vorige week iets mis, waardoor een parachutist een noodlanding op een voetbalveld moest maken. Hij kreeg voor zijn actie een passende straf: een gele kaart.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore