Na bezoek Holocaustmuseum

Amerikaans congreslid Greene: 'Sorry voor vergelijking mondkapje en Jodenster'

15 juni 2021 04:39 Aangepast: 15 juni 2021 06:38
De politica bood haar excuses aan na een bezoek aan het Holocaustmuseum. Beeld © ANP

Het Republikeinse congreslid Marjorie Taylor Greene heeft haar excuses aangeboden voor de vergelijking die zij maakte tussen de coronacrisis en de Holocaust. Greene zei een paar weken geleden dat het verplichten van mondkapjes en vaccinaties net zoiets is als het dragen van een Jodenster tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Ik heb een fout gemaakt en het zit me nu al een paar weken dwars."

Dat vertelde de Amerikaanse politica na een bezoek aan het Holocaust museum in Washington. "Er zijn woorden die ik heb gezegd waarvan ik weet dat ze beledigend zijn. Daarvoor wil ik mijn excuses aanbieden", zei Greene tijdens een persconferentie.

Ze voegde eraan toe dat 'er niets vergelijkbaar' is met de Jodenvervolging: 

Grote ophef

Haar opmerkingen van een paar weken geleden zorgden voor grote ophef in de Verenigde Staten. Toch hield Greene lange tijd voet bij stuk en bleef ze haar uitspraken verdedigen. "Ik heb niets verkeerds gezegd", herhaalde ze bij verschillende media.

Het Amerikaans-Joodse Congres, een Joodse belangenorganisatie, vroeg haar meteen na de uitspraken al excuses aan te bieden. "Je kunt gezondheidsgerelateerde beperkingen nooit vergelijken met gele sterren, gaskamers en andere nazi-wreedheden", schreef de organisatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaans congreslid Greene vergelijkt mondkapje met Jodenster

Complottheorieën

Greene staat bekend om de complottheorieën die zij geregeld verspreidt. Ze herhaalde meermaals de valse bewering van Trump dat hij de verkiezingen op 3 november vorig jaar zou hebben gewonnen.

Daarnaast sympathiseert ze met de beruchte beweging QAnon en zou ze in 2018 en 2019 steun hebben betuigd aan oproepen om kopstukken van de Democratische partij te laten executeren of daar zelf toe hebben opgeroepen. Wat QAnon precies is en hoe het steeds machtiger wordt, legt correspondent Erik Mouthaan je in onderstaande video uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaans parlementslid gestraft om verspreiden complottheorieën

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore