Ga naar de inhoud
Verbod op voorlichting

Duizenden de straat op in Hongarije vanwege anti-homowet

Duizenden demonstranten verzamelden gisteren voor het parlementsgebouw in Boedapest. Beeld © ANP

Duizenden mensen hebben gisteren in de Hongaarse hoofdstad Boedapest gedemonstreerd tegen een nieuwe anti-homowet. Als die wet vandaag door het parlement wordt aangenomen, komt er een verbod op voorlichting aan minderjarigen over homo- en transseksualiteit.

Bij de demonstratie voor het parlementsgebouw in Boedapest waren volgens buitenlandse media zeker vijfduizend mensen aanwezig.

Grondrechten in gevaar

De organisatoren van de demonstratie vinden dat het wetsvoorstel een gevaar is voor de vrijheid van meningsuiting. De grondrechten van kinderen komen volgens de demonstranten in gevaar.

Hongarije
Lees ook:
Hongarije wil adoptie door homostellen verbieden

De partij van de Hongaarse premier Viktor Orban wil kinderen met de wet 'tegen pedofielen beschermen'. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen mogen films waarin homoseksualiteit voorkomt niet meer aan minderjarigen vertoond worden. 

Het verbod op voorlichting geldt straks niet alleen in de media maar ook op scholen. Belangenorganisaties beschuldigen Orban van 'dictatoriaal gedrag', dat niet past bij de Europese waarden.

'Spelen met mensenlevens'

Amnesty International staat achter de demonstratie. "Wanneer de parlementsleden voor dit wetsvoorstel stemmen, zullen ze eraan moeten denken dat ze spelen met mensenlevens vanwege wrede politieke campagnes", schreef de mensenrechtenorganisatie in een verklaring.

Vorig jaar maakte Orban het voor homostellen vrijwel onmogelijk om kinderen te adopteren. Hongarije stelde eerder al een verbod in op het veranderen van het geslacht in identiteitsdocumenten.

De Hongaren gaan begin volgend jaar naar de stembus. Ook in Polen speelde homofobie vorig jaar een rol in verkiezingscampagnes.

Hongaarse
Lees ook:
Hongaarse EU-politicus, tegenstander homorechten, betrapt bij homoseksfeest