'Diepe wonden achtergelaten'

Nieuw-Zeeland biedt excuses aan voor vernederende politie-invallen bij migranten

14 juni 2021 08:49
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern Beeld © EPA

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern gaat officieel haar excuses aanbieden aan immigranten van eilanden in de Stille Oceaan. Die waren in de jaren 70 vaak het doelwit van wat Ardern 'vernederende politie-invallen' noemt.

Na de Tweede Wereldoorlog werd migratie vanaf eilanden in de Stille Oceaan, zoals Samoa, Tonga en Fiji, door Nieuw-Zeeland aangemoedigd omdat migranten de personeelstekorten in het land konden oplossen. Maar toen de economie achteruitging, werden diezelfde migranten ervan beschuldigd dat ze banen inpikten van de lokale bevolking.

Verbale en fysieke vernedering

Politie en migratiediensten hielden toen invallen waarbij gezocht werd naar migranten met een verlopen visum, om hen vervolgens het land uit te zetten. Die invallen werden rond zonsopgang uitgevoerd en gingen gepaard met verbale en fysieke vernederingen. Waar invallen werden gedaan, werd bepaald op basis van ras.

"De invallen en waar ze voor stonden, hebben diepe wonden achtergelaten. Hoewel we de geschiedenis niet kunnen veranderen, kunnen we deze wel erkennen en proberen om fouten te herstellen", zei Ardern tijdens de aankondiging dat ze excuses gaat aanbieden.

Het formele excuus zal op 26 juni worden gemaakt in het gemeentehuis van de stad Auckland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Felle kritiek op film aanslag moskee Christchurch, ook van premier Ardern

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore