Producent stopt

Felle kritiek op film aanslag moskee Christchurch, ook van premier Ardern

14 juni 2021 03:09 Aangepast: 14 juni 2021 08:01
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern is wereldwijd bewonderd voor haar reactie op de aanslag. Beeld © ANP

Plannen om een film te maken over de aanslag op een moskee in Christchurch, die aan 51 mensen het leven kostte, stuiten in Nieuw-Zeeland op felle kritiek. "Naar mijn persoonlijke mening komt dit veel te snel en rauw op het dak van Nieuw-Zeeland", vindt premier Jacinda Ardern. De producent van de film heeft zich teruggetrokken.

Vorige week werden plannen bekendgemaakt voor een film getiteld 'They Are Us', over de terreuraanslag op een moskee in het Nieuw-Zeelandse Christchurch.

Aanslag Christchurch

Op 15 maart 2019 kwamen 51 mensen om het leven bij een aanslag op een moskee in Christchurch tijdens het vrijdaggebed, 40 anderen raakten gewond.

De dader, een 29-jarige Australiër die de schietpartij live op sociale media uitzond, werd eerder dit jaar tot levenslang veroordeeld. Dat was historisch, want die straf werd nooit eerder uitgedeeld in Nieuw-Zeeland. De dader zei geïnspireerd te zijn door de extreemrechtse Noorse massamoordernaar Anders Breivik.

De film zou zich richten op de reactie van de Nieuw-Zeelandse premier, die wereldwijd geprezen is voor haar optreden. Direct na de aanslag zei premier Jacinda Ardern dat de moslimgemeenschap ertoe doet en niet vergeten zal worden. De naam van de aanslagpleger beloofde de premier nooit uit te zullen spreken.

Hoofddoek

"Ik smeek u: noem de namen van degenen die omkwamen, en niet die van degene die hen ombracht. Wij hier in Nieuw-Zeeland geven hem niets, zelfs zijn naam niet", vertelde ze in een toespraak. Ze verscheen regelmatig met een hoofddoek in het openbaar en zette alles op alles om de nabestaanden te ondersteunen. Ook verbood ze automatische wapens in de nasleep van de aanslag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eén jaar na aanslag Christchurch: 'Ik kan het nog altijd niet geloven'

Nieuw-Zeelandse moslims verzetten zich tegen het idee van de film, die veel te veel de kant van de 'witte verlosser' zou laten zien. Een online petitie tegen de film werd dit weekend tienduizenden keren getekend. Premier Ardern zei dat haar mening niet gevraagd is over de filmplannen.

Aandacht voor andere verhalen

"Hoewel er veel verhalen over deze aanslag zijn die verteld moeten worden, is mijn verhaal daar géén van", vindt ze. "Het zijn de verhalen uit de gemeenschap en de families die aandacht verdienen."

De film kan niet verboden worden en Ardern spreekt zich alleen op 'persoonlijke titel' uit tegen de plannen. De moskee waar de schietpartij plaatsvond heeft al gezegd niet te zullen meewerken aan de productie.

'Wil niet betrokken zijn'

De Nieuw-Zeelandse filmproducent Philippa Campbell, die betrokken was bij de totstandkoming van de film, heeft na alle kritiek besloten zich terug te trekken. "Ik ben het er nu mee eens dat de gebeurtenissen te rauw zijn voor een film en ik wil niet betrokken zijn bij een project dat zoveel ellende veroorzaakt", vertelde ze.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Levenslange celstraf voor dader aanslagen Christchurch

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore