Naftali Bennett is nu premier

Parlement Israël stemt in met nieuwe regering, tijdperk van Netanyahu is ten einde

14 juni 2021 01:08 Aangepast: 28 juni 2021 15:03
Archieffoto van voormalig premier Netanyahu. Beeld © AFP

Het tijdperk van premier Netanyahu is ten einde. In Israël vormen acht uiteenlopende partijen een regering zonder Netanyahu. De partijen hebben weinig met elkaar gemeen, behalve dat ze Netanyahu weg willen hebben. De rechtse nationalist Naftali Bennett (49) gaat het land nu leiden.

Het Israëlische parlement gaf gisteravond vertrouwen aan een regering zonder rol voor de rechtse politicus Netanyahu en zijn Likud-partij. De rechtse nationalist Naftali Bennett (49) gaat het land nu twee jaar leiden. Hij werd kort na de stemming beëdigd.

Meerderheid van 61 van de 120 zetels

De nieuwe anti-Netanyahu-coalitie telt acht partijen die samen 61 van de 120 zetels hebben in de Knesset, zoals het parlement heet. Het gaat om drie rechtse, twee linkse, twee centrumpartijen en een partij die opkomt voor Arabische Israëli's. Met de kleinst mogelijke meerderheid stemde het parlement in met deze coalitie. 

Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens legt uit dat deze regering voor een enorme uitdaging staat. "Zie deze enorme tegenstelling maar eens werkbaar te houden." Vergelijken met de Nederlandse politiek is lastig. "Maar het is een beetje alsof de PVV en DENK nu samen moeten regeren samenwerken met GroenLinks en de SGP." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw tijdperk voor Israël? Vijf vragen over onttroning Netanyahu

De 71-jarige Netanyahu en zijn medestanders probeerden eerder nog dit monsterverbond van volstrekt uiteenlopende politieke richtingen te ondermijnen door rechtse parlementariërs aan te sporen hun steun in te trekken. Dit bleek tevergeefs.

Ook vandaag tijdens het debat voor de stemming toonde Netanyahu zich ervan overtuigd dat hij snel weer aan de macht is. De politicus die aan één stuk twaalf jaar lang premier was, verklaarde dat hij in de politiek zal blijven en op een dag het land weer zal leiden. In 2009 had hij al een comeback gemaakt nadat hij van 1996 tot 1999 minister-president was geweest. Netanyahu is dus 15 jaar aan de macht geweest in Israël. "Dat is twee jaar langer dan het vorige record", weet Koens.

Verenigd in hun weerstand

De partijen van het nieuwe regeringsblok zijn vooral verenigd in hun weerstand tegen Netanyahu, die voor corruptie wordt vervolgd, legt Koens uit.  Netanyahu staat terecht in een aantal corruptiezaken. "Het zou goed kunnen dat hij daar binnenkort verantwoording voor af moet leggen. Het is dus alles of niets voor de inmiddels ex-premier van Israël: of het pluche, of de gevangenis."

Als alles op de rails staat, moet de regering de plannen voor de toekomst gaan uittekenen. "Zeker na de laatste oorlog in Gaza zijn er duidelijke plannen nodig." Koens heeft er een hard hoofd in. "Maar misschien ziet een nieuwe regering iets van een duurzame oplossing aan de horizon. Dat zou hard nodig zijn, zeker omdat de spanningen in Israël zelf enorm zijn toegenomen de laatste weken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat zit achter het opgelaaide geweld tussen Israël en de Palestijnen?

"In het buitenland zal Netanyahu vooral herinnerd worden vanwege de Gaza-oorlogen die onder zijn bewind zijn gevoerd", legt de Midden-Oostencorrespondent uit. "Hij heeft definitief de tweestatenoplossing achter zich gelaten." Dit speelt minder in Israël zelf, omdat de Israelische economie enorm groeide tijdens het bewind van Netanyahu. "Het land heeft groots ingezet op technologie. Daardoor is de kloof tussen rijk en arm groter geworden."

Netanyahu is nu de oppositieleider

De voormalig president zal niet van het politieke toneel verdwijnen. Hij blijft de Likud-partij leiden en is daarmee oppositieleider. Correspondent Koens: "Zijn partij is de grootste in het parlement, dus dat zal hem goed afgaan. Hij kan de formatie en de dagelijkse gang van zaken op allerlei manieren saboteren."

Wie is Naftali Bennett, de nieuwe premier?

Naftali Bennett is 49 jaar en was een oud-commando in het Israëlisch leger. Hij werd multimiljonair nadat hij zijn softwarebedrijf verkocht. Inmiddels loopt hij al wat jaren mee in de politiek. Ooit was hij een vertrouweling van Netanyahu en werd hij gezien als diens opvolger. Maar Bennett verliet de Likoed-partij. Nu is hij de leider van de nationalistische partij Yamina, wat 'Rechtsaf' betekent. Een gok die goed heeft uitpakt.

Zijn partij kwam niet verder dan zeven zetels, toch is Bennett de nieuwe premier. Hij staat erom bekend geen blad voor de mond te nemen. Hij is voor annexatie in de Westelijke Jordaanover en tegen een eigen Palestijnse staat. Wat hem betreft mogen Palestijnse militanten de doodstraf krijgen. Zijn premierschap betekent niet dat zijn opvattingen ook beleid worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore