'Geen sterk team'

In Oekraïne zijn ze meer bezig met hun shirt dan met Oranje

13 juni 2021 13:01 Aangepast: 13 juni 2021 14:33
Het shirt van Oekraïne moest vlak voor het toernooi worden aangepast Beeld © AP

Vol zelfvertrouwen kijkt Oekraïne uit naar de wedstrijd van vanavond tegen het Nederlands Elftal. Trainer Andriy Shevchenko liet op de laatste persconferentie weten dat zijn ploeg in de poule boven Nederland wil eindigen. Toch ligt de focus van Oekraïne niet volledig op Oranje.

In de voorbereiding op dit EK ging het bij Oekraïne namelijk maar over één ding: het tenue. Het shirt wat door de Oekraïners was ontworpen werd door de UEFA afgekeurd omdat het een politiek statement zou zijn. 

Ook vandaag spreken de kranten in Oekraïne hun afkeur uit over dat oordeel, maar toch wordt er ook een beetje vooruitgekeken naar de wedstrijd van vanavond. 

Het elftal van Oekraïne tijdens een training in Amsterdam Het elftal van Oekraïne tijdens een training in Amsterdam

'Kansen voor Oekraïne'

Oranje komt er in de Oekraïnse media niet heel goed vanaf. Sterker nog, eigenlijk is bijna niemand echt onder de indruk van het Nederlands Elftal. 

Volgens de Zerkalo Nedeli ziet Oranje er, zonder Virgil van Dijk, 'niet uit als een sterk team'. De krant haalt daarbij ook aan dat er in Nederland veel kritiek is op de bondscoach Frank de Boer. 

De krant Segodnja stipt de prestaties aan van Nederland op het EK van 2012, dat onder meer in Oekraïne werd gespeeld. Destijds verloor Oranje alle poulewedstrijden. Daarna maakte Nederland 'een pijnlijke generatiewissel door', waardoor ze nu voor het eerst in zeven jaar weer meedoen. Toch mag Oekraïne, dat volgens de krant 'op oorlogspad is' geloven in een goed resultaat. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oranje-tegenstander Oekraïne moet 'politiek beladen' EK-shirt aanpassen

In sommige media gaat het helemaal niet over Oranje, maar blijft het over het tenue gaan. Oekraïne moest het shirt aanpassen, na protesten van Rusland. Volgens de Russen zou het shirt, waarop onder meer de Krim en meerdere leuzen stonden, een politiek statement zijn. De UEFA oordeelde dat de afbeelding van het land, mét de Krim, mocht blijven staan, maar dat er wel een tekst van het shirt moest worden verwijderd. 

De krant de Kyiv Post pikt dat niet. Volgens het medium wordt Oekraïne constant door de UEFA wordt benadeeld: ''De tekst 'Glorie aan onze Helden' staat al jaren op het shirt, maar nu Rusland kritiek heeft moet het verdwijnen.'' Tot slot reageerde zelfs de president op alle commotie: hij zei dat alle Oekraïners trots mogen zijn op het oorspronkelijke shirt en postte meerdere foto's met het tenue op zijn Instagram-pagina. 

'Gelijkspel is verkeerd'

Terug naar de wedstrijd, iets waar vooral de spelers zich op focussen. Volgens aanvaller Artem Besedin heeft Oekraïne hoge ambities en moet de ploeg niet proberen om alleen voor een gelijkspel tegen Nederland te gaan. 

En trainer Shevchenko zei gisteren in de persconferentie dat hij Nederland respecteert, maar dat Oekraïne er alles aan moet doen om de poule te gaan winnen. 

Oekraine: 'een stugge tegenstander'

Analist Andy van de Meijde noemde Oekraïne tegenover RTL Nieuws een stug elftal. ''Het zijn gasten die blijven doorgaan.'' De bekendste speler van Oekraïne is Oleksander Zinchenko van de Engelse topploeg Manchester City. In het verleden speelde hij nog voor PSV.

Nog bekender is waarschijnlijk de trainer: oud-topspits Andriy Shevchenko, die onder meer bij AC Milan speelde. Dat je de ploeg niet moet onderschatten weet ook Frankrijk, in maart eindigde de wedstrijd tussen beide landen in een 1-1 gelijkspel. 

Het stadion in Amsterdam zal vanavond overwegend gevuld zijn met Oranje supporters. Maar er zijn ook kaarten beschikbaar gesteld voor Oekraïnse fans. Daarnaast is het in Oekraïne wel toegestaan om de wedstrijd vanavond op grote schermen in de steden te bekijken. Om 21.00 uur wordt er in de Johan Cruijff Arena afgetrapt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore