Opzettelijke brandstichting

Vier vluchtelingen krijgen 10 jaar cel voor verwoestende branden in kamp Moria

12 juni 2021 16:42
Kamp Moria na de verwoestende brand. Beeld © AFP

Vier Afghaanse asielzoekers die vorig jaar september brand hebben gesticht in het Griekse vluchtelingenkamp Moria zijn ieder veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Ze zijn schuldig bevonden aan opzettelijke brandstichting.

Dat melden hun advocaten. Het grootste migrantenkamp van Europa op het eiland Lesbos werd in september verwoest door twee branden.

Er was onrust ontstaan nadat het kamp in strenge lockdown moest, omdat er meerdere coronabesmettingen waren vastgesteld. Er werden meerdere branden aangestoken, die vrijwel het hele kamp verwoestten. 

13.000 vluchtelingen

In het kamp was plek voor 3000 vluchtelingen, maar er woonden 13.000. Ze konden op tijd wegkomen, maar in onderstaande beelden vertellen de migranten hoe ze alles kwijt raakten.

Nog twee Afghanen veroordeeld

Drie van de vier mannen waren volgens hun advocaten minderjarig ten tijde van de brand, maar ze zijn vervolgd als volwassenen. De raadslieden zouden ook twijfel hebben gezaaid over de Afghaanse getuige die deze vier brandstichters had aangewezen.

Afgelopen maart kregen twee andere Afghaanse asielzoekers al vijf jaar celstraf voor hun betrokkenheid bij de brand in het kamp.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore