Spoetnik en Sinovac

Mongolië prikt als een speer, maar toch stijgt aantal besmettingen hard

12 juni 2021 18:29 Aangepast: 12 juni 2021 18:43
In Mongolië is al de helft van de bevolking volledig gevaccineerd. Beeld © NY Times

Mongolië heeft zich ontpopt als een van de snelste prikkers ter wereld. Daarmee is het een vreemde eend in de bijt in Azië. Want veel landen op dat continent staan juist te springen om meer vaccins. Mongolië heeft alleen één probleem: ondanks het snelle vaccineren, bereikt het aantal besmettingen een recordhoogte.

Israël, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Het zijn de bekende voorbeelden van landen waar al een veel hoger percentage van de bevolking is gevaccineerd dan in bijvoorbeeld Nederland. Maar ook Mongolië gaat een stuk harder. In het Aziatische land is al de helft volledig gevaccineerd. In Nederland is dat net geen kwart.

En daarmee heeft Mongolië na Israël de meest beschermde bevolking ter wereld.

Eerst nog even iets over het land zelf. Het heeft maar net iets meer dan 3 miljoen inwoners op een oppervlakte die 45 keer groter is dan Nederland. Het ligt dus in Azië, precies tussen Rusland en China in.

Juist die geografische ligging zorgt ervoor dat het land over zoveel vaccins beschikt. Want beide buurlanden zijn producent van hun eigen vaccins, namelijk het Russische Spoetnik-vaccin en het Chinese vaccin van Sinovac. Die twee buren willen maar al te graag veel van hun vaccins aan Mongolië slijten.

Wantrouwen tussen China en Rusland

Want Mongolië heeft verschillende natuurlijke bronnen waar Rusland en vooral China erg geïnteresseerd in zijn. Tegelijkertijd maken de grootmachten zich zorgen dat de invloed van de andere grootmacht op Mongolië te groot wordt. "President Poetin kijkt met argusogen naar wat China doet in Ruslands achtertuin", zegt hoogleraar Aziëstudies Theresa Fallon tegen de New York Times.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chinees vaccin wordt beoordeeld voor toelating EU: 'Mogelijk belangrijke rol'

En dus worden de Mongoliërs getrakteerd op veel vaccins om de invloed te vergroten: 1 miljoen uit Rusland en 4 miljoen uit China. Een stuk meer dus dan het aantal inwoners. En veel meer dan nodig, als je bedenkt dat kinderen niet worden gevaccineerd.

Aantal besmettingen stijgt hard

Tegelijkertijd krijgen China en Rusland de kans om te laten zien dat hun vaccins, waar in het westen wel eens kritiek op is, werken. Alleen gaat dat nog niet zo soepel. Want ondanks dat de helft van de Mongoliërs inmiddels is gevaccineerd, stijgt het aantal besmettingen ook hard.

Vorige week werden er een kleine 7500 besmettingen gemeld, tegenover 4700 de week ervoor. Dat is een stijging van 63 procent. Het zorgt ervoor dat er vragen zijn over de effectiviteit van vooral het Chinese vaccin, het vaccin waar Mongolië er de meeste van heeft. Want ook op de Afrikaanse eilandengroep Seychellen, waar er voornamelijk met het Chinese Sinovac wordt geprikt, stijgt het aantal besmettingen.

Sinovac minder effectief

In Nederland wordt er vooral met Pfizer en Moderna geprikt. Die vaccins hebben een effectiviteit van 95 en 94 procent. Wat dat percentage bij Sinovac precies is, is niet helemaal duidelijk. Maar dat het minder bescherming biedt, lijkt vast te staan. "Het Sinovac-vaccin is inderdaad minder effectief dan de andere vaccins", zegt epidemioloog Ben Cowling van de Universiteit van Hongkong tegen de New York Times.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vaccins China en Rusland worden geruisloos uitgerold

Het is wel de vraag of een nieuwe golf besmettingen per se iets slechts is. Want is het massaal vaccineren bedoeld om besmettingen tegen te gaan of om ziekenhuisopnames te voorkomen? In het laatste geval is Cowling positief. "Mijn verwachting is dat er niet veel ziekenhuisopnames bij komen. Sinovac lijkt daar goed tegen te werken."

Nieuwe golf Groot-Brittannië?

"Sowieso kunnen er altijd virusvarianten rondgaan die het aantal besmettingen laat stijgen. Zelfs als een groot deel van de bevolking al is gevaccineerd. Kijk naar Groot-Brittannië. Daar lopen de besmettingen hard op door de Indiase variant, terwijl het land bekendstaat als de snelste prikker van Europa. Al belanden mensen dus niet meer zo snel in het ziekenhuis."

Bekijk ook: de effectiviteit van een vaccin zegt niet alles

Het coronavaccin van Janssen heeft een beschermingsgraad van 66 procent, terwijl Pfizer op 95 procent zit en Moderna op 94 procent. Veel mensen denken dat je met Pfizer beter beschermd bent, maar dat kun je zo helemaal niet zeggen. Wij leggen uit waarom.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore