President met een boodschap

Deze vijf dingen eist Joe Biden tijdens zijn bezoek aan Europa

12 juni 2021 13:28
De Franse president Macron (links) en Amerikaanse president Biden Beeld © AFP

De Amerikaanse president Joe Biden is in Europa, voor ronde na ronde van onderhandelingen met een reeks bondgenoten en één vijand. Wat wil Biden eigenlijk? En wordt er naar hem geluisterd? Correspondent Erik Mouthaan vertelt dat de nieuwe president een aantal boodschappen heeft.

1. Ik ben geen Trump 

Geen geruzie meer, of premiers die opzijgeduwd worden door de leider van de VS. In plaats daarvan kalmte en samenwerking. Amerika wil weer een betrouwbare bondgenoot zijn die zich terug aansluit bij het klimaatakkoord, respect toont voor de NAVO en met wie je deals kunt sluiten. "Amerika is terug op het internationale toneel", zei Biden in een speech. First lady Jill Biden had speciaal voor de gelegenheid een jasje aangetrokken met in grote letters 'love' achterop. Bekijk hier de beelden:

2. Het is niet allemaal pais en vree

Er zijn aanzienlijke verschillen tussen de bondgenoten en de VS. Net als zijn voorganger Trump vindt Biden dat Europese landen meer moeten uitgeven aan defensie, en niet moeten verwachten dat Amerika de politieman van de wereld is. Daarnaast wil Biden bijvoorbeeld dat de patenten op coronavaccins worden vrijgegeven zodat arme landen het goedkoop kunnen produceren. Dat is iets waar Europa niet aan wil.

3. Harder tegen Rusland

MH17, invallen in andere landen, cyberhacks, het herbergen van ransomware criminelen, inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, het opsluiten van oppositieleider Navalny. Deze waslijst leidt ertoe dat Biden de Russische president Poetin ziet als ‘een killer’, iemand die kwaad in de zin heeft. 

Toch komt er een ontmoeting. Voor Poetin wordt het de vijfde Amerikaanse president met wie hij omgaat. Tussen hem en Trump was het dikke mik. Maar Biden zal een hardere toon aanslaan. Aan de andere kant staakt de Amerikaanse regering het verzet tegen de aanleg van een gasleiding uit Rusland naar Europa. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is waarom de G7-top ook voor jou belangrijk is

4. Alle pijlen gericht op China

Biden schrikt van de wereldwijd toenemende macht en invloed van China, en zegt dat het vrije Westen een vuist moet maken tegen een ondemocratisch land dat burgers opsluit in kampen. Hij vindt Europa te slap, waarschuwt bijvoorbeeld dat het aankopen van het 5G-telefonienetwerk van het Chinese Huawei een veiligheidsrisico is. 

Hij wil ook dat de NAVO een beleid ontwikkelt voor het geval China agressiever wordt en bijvoorbeeld Taiwan inpikt. Maar de naam NAVO geeft aan dat het bondgenootschap draait om landen rond de ‘Noord-Atlantische’ oceaan, dus sommige lidstaten staat daar sceptisch tegenover 

5. Vechten voor democratie

De Amerikaanse president plaatst dit allemaal in een breder kader. Hij zegt dat steeds meer mensen in het Westen vol sympathie kijken naar autoritaire regimes in China en Rusland, een gevoel van: 'die krijgen tenminste nog iets voor elkaar'. Democratische landen moeten volgens Biden hun interne verschillen overbruggen en laten zien waarom het belangrijk is te leven in een democratie waar burgers rechten hebben.

Het vertrouwen herstellen kan in zijn ogen door een eind te maken aan belastingparadijzen, de middenklasse in Westerse landen te versterken en nu echt de klimaatcrisis aan te pakken. En hij belooft dat onder zijn leiding Amerika daarin het voortouw neemt. Maar: wat als over drie jaar Trump weer president wordt? De wereld heeft het idee dat Amerika niet meer zo betrouwbaar is.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore