Corona en klimaat

Dit is waarom de G7-top ook voor jou belangrijk is

12 juni 2021 09:24 Aangepast: 12 juni 2021 11:17
De G7-leiders ontmoeten elkaar dit weekend in Engeland. Beeld © AFP

Dit weekend vindt de G7-top plaats in Engeland. De leiders van zeven grote industrielanden en de Europese Unie komen bij elkaar om te praten over economie en politiek. Dit lijkt een ver-van-mijn-bedshow, maar ook voor ons Nederlanders zijn de onderwerpen die worden besproken belangrijk.

Even kort: wat is de G7 ook alweer? De 'Groep van Zeven' bestaat uit Duitsland, Italië, Frankrijk, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Japan. Ook de Europese Unie doet mee, maar omdat de EU geen land is, telt ze niet mee als officieel lid. 

Samenwerken

"Als je al die landen bij elkaar optelt, heb zo je ongeveer de hele westerse wereld te pakken", zegt Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen. "Nederland alleen is te klein om op welk wereldtoneel dan ook mee te spelen. Alleen met veel landen samen kunnen we wat bereiken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Historische belastingdeal G7 heeft nu al tegenwind: wie wil het niet?

Maar hoe belangrijk is de G7-top dan écht voor ons? "Dit gaat over stabiliteit in de wereld, waardoor de handel uiteindelijk kan floreren", zegt De Wijk. "Je zou het pas merken als het er niet meer zou zijn. We vinden het normaal dat we een dak boven ons hoofd hebben dat niet lekt, maar dat komt doordat de internationale betrekkingen zich goed ontwikkelen."

Het is alweer de 47ste keer dat de G7-top wordt georganiseerd, maar dit jaar spreekt de WHO van de 'belangrijkste G7 ooit'. Ook De Wijk denkt dat deze top weleens de belangrijkste ooit zou kunnen worden. En dat komt vooral door de onderwerpen die besproken worden.

Herstel van de coronacrisis

Een belangrijk punt op de agenda is – hoe kan het ook anders? – de coronacrisis. In veel westerse landen gaat het vaccineren goed, maar in meerdere Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen zijn er grote tekorten. De G7-landen hebben al gezegd dat zeker 1 miljard vaccins beschikbaar worden gesteld aan minder welvarende landen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vaccineren armere landen loopt hopeloos achter: 'Op deze manier halen we het niet'

"Het leveren van vaccins aan bijvoorbeeld Afrikaanse landen is voor een deel ook eigenbelang", zegt De Wijk. "Zolang het coronavirus rond blijft gaan, is er een kans op mutaties. Wij willen geen nieuwe coronamutaties waartegen vaccins niet beschermen. Dan moeten we weer van voren af aan beginnen. En we willen ook niet dat arme landen nóg verder in de armoede zakken. Dan komen er misschien nog meer vluchtelingen naar Nederland."

Grootmacht China

Nog een belangrijk onderwerp op de agenda: China. Want dat land begint steeds meer macht te krijgen over de wereld.

"China is een autocratie", zegt De Wijk. "Dat wil zeggen dat het door middel van economische macht landen voor zich wil winnen. Dat kan uiteindelijk zorgen voor een splijting in Europa. China is een opkomende wereldmacht, maar het heeft heel andere ideeën over democratie, economie en mensenrechten. De Verenigde Staten hebben bondgenoten uit Europa nodig om daar tegenwicht aan de bieden."

Bekijk ook: Vrees voor opkomst China als grootmacht groeit

De vrees voor de opkomst van China groeit, ook onder Nederlanders. Maar, tegelijkertijd werken we met onze portemonnee mee aan die opmars.

Want, zegt De Wijk, als China te veel invloed zou hebben, zou de Europese Unie uit elkaar vallen. "Hun politiek en economie is gebaseerd op het eigenbelang. Mijn winst is jouw verlies. Kleine landen zoals Nederland overleven dat niet."

Nog een crisis: klimaatverandering

Ook de klimaatcrisis zal dit jaar weer door de wereldleiders worden besproken. Volgens klimaatwetenschappers is het duidelijk: de uitstoot van broeikasgassen moet tegen 2030 gehalveerd zijn, anders zal de wereld meer dan 1,5 graden opwarmen. Als dat gebeurt, zullen delen van de wereld te maken krijgen met extreem weer. Kleine eilanden en laaggelegen gebieden, zoals Nederland, zullen overstromen.

Het Verenigd Koninkrijk heeft het voortouw genomen en zal tegen 2030 de uitstoot met 68 procent verminderen. De Verenigde Staten zal de uitstoot tegen die tijd gehalveerd hebben, en de Europese Unie gaat die met minstens 55 procent verminderen.

Maar dit zal volgens Greenpeace lang niet genoeg zijn. Van de G7-top verwacht de organisatie twee dingen: vermindering van broeikasgasemissies en financiering om landen die het hardst getroffen worden door de klimaatverandering, te helpen zich aan te passen. 

Extinction Rebellion vraagt aandacht voor het klimaat nu de G7-top van start gaat. Extinction Rebellion vraagt aandacht voor het klimaat nu de G7-top van start gaat.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kritiek op Boris Johnson na korte binnenlandse vlucht voor klimaatoverleg

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore