Ga naar de inhoud
Voortvluchtig

Rugzak met munitie gevonden in zoektocht Belgische militair Jürgen Conings

Beeld © Politie België / ANP

In de zoektocht naar de voortvluchtige militair Jürgen Conings in België, is een rugzak met jachtmunitie gevonden. Dat meldt de Belgische nieuwszender VRT. De tas werd gevonden in de buurt van de plek waar zijn auto eerder al werd aangetroffen.

Conings wordt al bijna vier weken gezocht, nadat hij zware wapens meenam uit een legerkazerne en spoorloos verdween. Conings, en 46-jarige korporaal, heeft volgens de Belgische autoriteiten extreemrechtse sympathieën.

In een afscheidsbrief zei de militair het gemunt te hebben op virologen en 'het regime', waaronder de bekende viroloog Marc van Ranst. Die zit met zijn gezin ondergedoken. Ook een tiental andere mogelijke doelwitten worden beschermd.

'Nog
Lees ook:
'Nog tien mensen mogelijk doelwit van Belgische militair Jürgen Conings'

De politie acht Conings in staat tot moord, en beschouwt hem als een terrorist: hij wordt verdacht van 'verboden wapenbezit in een terroristische context'. Honderden agenten en soldaten zijn betrokken bij de zoektocht naar Conings, die zich vermoedelijk ophoudt in het Nationaal Park Hoge Kempen. 

Daar werd eerder ook zijn auto gevonden. Conings liet meerdere afscheidsboodschappen achter in de auto, waaruit behalve dreigementen ook zelfmoordplannen blijken

Nog
Lees ook:
Nog altijd geen spoor van vermiste militair: 'Niet ongeduldig worden'

Verschillende mensen hebben Conings opgeroepen om zich te melden en niet de wapens op te pakken, onder wie een goede vriend van hem:

Vriend na klopjacht op Vlaamse militair: 'Niet de Jürgen die ik ken'

01:48
Conings liet een briefje achter, waarin hij duidelijk maakte dat hij het op virologen en 'het regime' had voorzien. Zijn goede vriend Marino roept Jürgen via de media op om zich over te geven.