Eerlijker en groener?

Kritiek op Boris Johnson na korte binnenlandse vlucht voor klimaatoverleg

10 juni 2021 12:15 Aangepast: 10 juni 2021 12:37
Opnieuw kritiek op Johnson na het nemen van een korte binnenlandse vlucht. Beeld © ANP

De Britse premier Boris Johnson ligt onder vuur. Hij nam het vliegtuig voor een korte binnenlandse vlucht van Londen naar Cornwall. Daar begint morgen de G7-top. Op het programma: de klimaatcrisis. 'Dit verzin je niet'.

Met zijn duim omhoog stapt hij uit het vliegtuig. Een vlucht van nog geen anderhalf uur. Johnson zette zelf de foto op Twitter. Hij schrijft erbij dat G7-leiders voor de uitdaging staan om na de pandemie 'eerlijker en groener' terug te komen.

De reacties zijn niet mals. "Dit verzin je niet," reageert klimaatclub Extinction Rebellion. "Je pakt het vliegtuig en je verwacht nu dat we je klimaataanpak serieus nemen?"

Anderen noemen het een schande en vragen zich af waarom Johnson niet met de auto gaat. Of met de trein, want dat is nog iets sneller. De afstand van Londen naar Cornwall, in het zuidwesten van Engeland is ongeveer 450 kilometer, net als een retourtje Amsterdam-Maastricht of een reis van Amsterdam naar Frankfurt.

Na zijn vlucht bezocht de premier een windmolen- en zonnepark.

Niet voor het eerst

Het is niet voor het eerst dat Johnson onder vuur ligt, want hij neemt vaker korte vluchten. Vorige maand ging hij per helikopter naar een plaatsje iets buiten Birmingham om een duurzaam fietsenplan te promoten. De helikopter deed er 50 minuten over, met de trein was de rit een kleine twee uur geweest. Ook toen was de kritiek dat hij het verkeerde voorbeeld gaf en werd de vraag opgeworpen of hij het klimaatprobleem zelf wel serieus neemt.

Johnson ontmoet morgen in Cornwall de leiders van Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan en de Europese Unie. Hoog op de agenda staat de klimaatcrisis. Vandaag spreekt de Britse premier al met de Amerikaanse president Joe Biden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore