Er komt definitief geen oliepijpleiding van Canada naar de Verenigde Staten. Al meer dan een decennium is daarover gesteggeld, maar het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de aanleg heeft nu de stekker uit het project getrokken. De reden? De Amerikaanse president Joe Biden weigerde een vergunning te verlenen.
Via de bijna 1900 kilometer lange Keystone-leiding zou ruwe olie uit de teerzandvelden van Canada moeten worden vervoerd naar raffinaderijen in het zuiden van de VS. Milieugroeperingen voerden jarenlang fel verzet, waardoor het project vertraging opliep.
Nieuw leven ingeblazen
Voormalig president Barack Obama besloot meer dan zes jaar geleden al dat de pijpleiding er definitief niet zou komen. De Republikeinse president Donald Trump gaf in 2017 echter opnieuw toestemming voor het project, waardoor het project nieuw leven ingeblazen werd.

Op de eerste dag van zijn presidentschap besloot president Joe Biden geen vergunning te verlenen aan het project. Zijn Canadese collega, Justin Trudeau, betreurde dat besluit maar kon Biden niet overhalen om de vergunning alsnog te verlenen.
Miljarden geïnvesteerd
Het bedrijf achter de pijpleiding, TC Energy, schrijft het project 'veilig te zullen beëindigen'. De Canadese provincie Alberta zou al zo'n 1,3 miljard Canadese dollar (880 miljoen euro) in het project hebben gestoken.
Ook andere bedrijven die in de Verenigde Staten proberen oliepijpleidingen aan te leggen ondervinden voortdurend tegenstand van milieuorganisaties.