'Nieuwe generatie in gevaar'

Kinderarbeid stijgt: wereldwijd 160 miljoen kinderen de dupe

10 juni 2021 04:40 Aangepast: 10 juni 2021 04:42
Kinderarbeid in een steenfabriek in Kathmandu, Nepal. Beeld © ANP

Voor het eerst in twintig jaar tijd is het aantal kinderen dat wereldwijd kinderarbeid verricht gestegen. Naar schatting ging het begin vorig jaar, nog vóór de coronacrisis begon, om 160 miljoen kinderen. Dat zijn er 8,4 miljoen meer dan vier jaar geleden.

Dat blijkt uit schattingen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en hulporganisatie Unicef. Sinds 2000 daalde de kinderarbeid nog met 94 miljoen kinderen.

'Cijfers schudden ons wakker'

Meer dan de helft van de kinderen in de kinderarbeid is tussen de vijf en elf jaar oud. Daarnaast verrichten steeds meer kinderen gevaarlijk werk. Het aantal kinderen dat gevaarlijk werk doet is in de afgelopen vier jaar met 6,5 miljoen gestegen tot 79 miljoen.

"De nieuwe cijfers schudden ons wakker", zegt Guy Ryder, directeur-generaal van de ILO. "We kunnen niet toekijken terwijl een nieuwe generatie kinderen in gevaar wordt gebracht."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onze chocolade wordt weer meer door kinderen gemaakt

"We verliezen terrein in de strijd tegen kinderarbeid en het afgelopen jaar heeft die strijd er niet eenvoudiger op gemaakt", zegt Henrietta Fore, directeur van Unicef. "Gezinnen worden nu, tijdens het tweede jaar van wereldwijde lockdowns en schoolsluitingen, gedwongen om hartverscheurende keuzes te maken."

Gevolgen pandemie

De organisaties vrezen dat er, als gevolg van de pandemie, eind volgend jaar wereldwijd nog eens 9 miljoen kinderen in de kinderarbeid belanden. Economische tegenslagen en gesloten scholen door corona betekenen dat kinderen die al kinderarbeid verrichten, het risico lopen langer te moeten werken of in slechtere omstandigheden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Unicef vreest voor miljoenen kindhuwelijken door coronacrisis

Afrikaanse landen

Vooral in Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara gaat het slecht. Daar hebben extreme armoede en alsmaar terugkerende crises gezorgd voor een toename van 16,6 miljoen kinderen in de kinderarbeid.

In regio's waar enige verbetering is geboekt, zoals Azië, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, brengt de coronacrisis die vooruitgang in gevaar.

Doel VN

De Verenigde Naties (VN) hebben als doel gesteld dat kinderarbeid over vier jaar niet meer voorkomt, maar dat lijkt onhaalbaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inspectie onderzoekt kindvloggers, gaat het om kinderarbeid?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore