Massale demonstraties

'Dit fotomoment was níet de reden dat plein ontruimd werd'

10 juni 2021 02:25 Aangepast: 10 juni 2021 04:15
Trump liep vorig jaar naar een kerk en hield er een bijbel omhoog. Beeld © ANP

Voormalig president Donald Trump hield vorige zomer een bijbel vast voor een kerk, terwijl het plein vlak daarvoor door politieagenten was 'schoongeveegd'. Dat zorgde voor grote ophef. Uit onderzoek blijkt nu dat Trump níet degene was die het plein liet schoonvegen, de ontruiming zou al gepland zijn.

Te midden van de massale demonstraties overal in Amerika, was er vorig één moment dat op ieders netvlies zal staan. De toenmalige Amerikaanse president Donald Trump liep naar de St. Johns kerk tegenover het Witte Huis en hield daar een bijbel omhoog.

'Sterk visueel moment'

"Een enorm sterk visueel moment", zei correspondent Erik Mouthaan er destijds over. "Dit is duidelijk bedoeld voor de evangelische christelijke kiezers."

Black Lives Matter-demonstraties

Overal in de Verenigde Staten werd vorig jaar gedemonstreerd na de dood van de zwarte George Floyd. Hij overleed nadat een agent meer dan acht minuten zijn knie op de nek van Floyd had gehouden. Ook andere agenten hielden de man gedurende deze tijd vast.

Omstanders filmden het incident en vroegen de agenten Floyd los te laten. Hij zei zelf dat hij geen adem kreeg. Zijn dood leidde tot grote protesten tegen politiegeweld en racisme door heel Amerika.

Deze Black Lives Matter-demonstraties zorgden voor heftige confrontaties tussen politie en betogers. Donald Trump dreigde meerdere keren het leger in te zetten. 

Traangas

Het fotomoment kwam de toenmalige president al gauw op felle kritiek te staan. Voorafgaand aan zijn wandeling naar de kerk, werd de straat door politieagenten 'schoongeveegd', onder meer met behulp van traangas.

Dat merkte ook een Australische cameraploeg, die daar op dat moment aan het filmen was. Een cameraman werd door agenten neergeslagen, zoals op deze beelden te zien is:

Uit onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat de ontruiming van het plein en de straat al gepland was, nog vóórdat Trump besloot naar de kerk te lopen. Er moest namelijk een veiligheidshek geïnstalleerd worden.

Tijdlijn van de dag

Het dertig pagina's tellende document, ingezien door de New York Times, schetst een tijdlijn van de dag. Doordat Trump zo'n tien minuten nadat de laatste demonstranten waren verdwenen naar de kerk kwam, werd de indruk gewekt dat hij het plein zou hebben laten ontruimen. Volgens het ministerie is daar geen sprake van.

Het rapport levert wel kritiek op de manier waarop demonstranten werden weggestuurd. Waarschuwingen om het plein te verlaten waren niet luid genoeg. Er is geen onderzoek gedaan naar het politiegeweld en of dat te rechtvaardigen was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump feliciteert Nigeria met Twitterverbod: 'Had ik zelf moeten doen'

Inspecteur-generaal Mark Lee Greenblatt plaatste wel één kanttekening bij de bevindingen. Hij heeft namelijk geen inzicht gekregen in de besluitvorming van de Amerikaanse geheime dienst en enkele andere autoriteiten. Mogelijk wisten zij wél van de ontruiming, maar daar kon Greenblatt geen definitieve uitspraken over doen.

'Vrijgepleit'

Trump bedankte Greenblatt voor het 'professioneel geschreven rapport' waarin hij naar eigen zeggen wordt 'vrijgepleit'. "De politie ontruimde het park zodat een aannemer zonder problemen een veiligheidshek kon plaatsen", schrijft Trump.

De bisschop in Washington van de Episcopaalse Kerk had er vorig jaar geen goed woord voor over dat president Trump een van haar kerken heeft gebruikt om een politiek statement te maken. "Ik ben woedend", zei ze. 

Trump verloor de presidentsverkiezingen uiteindelijk van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Biden heeft nog niet gereageerd op het rapport van het ministerie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen verbod TikTok en WeChat: Biden herroept bevel Trump

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore