Coronavirus uitgeschakeld

Lekkerste leven? Nieuw-Zeelandse stad Auckland op nummer één

09 juni 2021 04:18 Aangepast: 09 juni 2021 04:24
Er wonen ruim 1,7 miljoen mensen in de Nieuw-Zeelandse stad Auckland. Beeld © ANP

De Nieuw-Zeelandse stad Auckland is momenteel de beste stad ter wereld om in te leven. De stad won het van de vorige winnaar Wenen (Oostenrijk), vanwege de succesvolle aanpak van het coronavirus. "De pandemie heeft zijn tol geëist en veel steden hebben fors in moeten leveren op het gebied van leefbaarheid."

Dat blijkt uit een jaarlijkse ranglijst van 's werelds meest leefbare steden van de Economist Intelligence Unit (EIU). Dat instituut beoordeelde de steden aan de hand van factoren als infrastructuur, gezondheidszorg, onderwijs en criminaliteit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Judith vluchtte met haar gezin voor corona: 'Hier kunnen we alles'

Wenen stond jarenlang bovenaan de ranglijst als 's werelds beste stad om in te leven, op de voet gevolgd door Melbourne (Australië). Maar doordat het coronavirus in Nieuw-Zeeland succesvol geëlimineerd werd en het normale leven daar snel kon worden hervat, is Auckland dit jaar 's werelds beste stad om in te wonen.

De top 10

  1. Auckland (Nieuw-Zeeland)
  2. Osaka (Japan)
  3. Adelaide (Australië)
  4. Wellington (Nieuw-Zeeland)
  5. Tokio (Japan)
  6. Perth (Australië)
  7. Zürich (Zwitserland)
  8. Genève (Zwitserland)
  9. Melbourne (Australië)
  10. Brisbane (Australië)

"Nieuw-Zeelands strenge lockdown zorgde ervoor dat de maatschappij succesvol kon worden heropend", schrijven de onderzoekers. "In steden als Auckland en Wellington kunnen inwoners daarom leven zoals vóór de pandemie."

Europa 'hard geraakt'

Wenen staat dit jaar niet in de top 10. "De pandemie heeft zijn tol geëist in steden wereldwijd", concludeert de EIU. "Veel steden zijn nu minder leefbaar dan voor de pandemie. Vooral Europa is bijzonder hard geraakt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronavirus uitgeschakeld: wat nu? Dat is de vraag in Nieuw-Zeeland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore