Ga naar de inhoud
Tussen 2014 en 2018

3,4 procent: zo weinig belasting betaalden de rijkste Amerikanen

Elon Musk is, als rijkste man ter wereld, goed voor 188,5 miljard dollar. Beeld © ANP

Amazon-baas Jeff Bezos, Tesla-ceo Elon Musk en ruim twintig andere Amerikaanse miljardairs betaalden nauwelijks inkomstenbelasting. Tussen 2014 en 2018 droegen zij gemiddeld zo'n 3,4 procent belasting af. In dezelfde periode steeg het gezamenlijke vermogen van deze superrijken met meer dan 400 miljard dollar.

Dat onthult onderzoeksplatform ProPublica op basis van gegevens van de IRS, de Amerikaanse belastingdienst. "De resultaten zijn grimmig", schrijft het onderzoeksplatform, dat de hand wist te leggen op de belastingaangiftes van de 25 rijkste Amerikanen.

Werkelijk belastingtarief

ProPublica vergeleek die aangiftes met de jaarlijkse miljardairslijst van zakenblad Forbes. Zo berekenden onderzoekers hoeveel belasting de miljardairs afdroegen. "Samen betaalden ze tussen 2014 en 2018 zo'n 13,6 miljard dollar inkomstenbelasting."

Zeker, een duizelingwekkend bedrag. "Maar het komt neer op een werkelijk belastingtarief van slechts 3,4 procent", concludeert ProPublica.

Elon
Lees ook:
Elon Musk onttroont Jeff Bezos als rijkste op aarde

Een gemiddeld Amerikaans gezin betaalt volgens het onderzoeksplatform zo'n 14 procent belasting. Wie meer dan een half miljoen dollar per jaar verdient, betaalt in het hoogste tarief 37 procent inkomstenbelasting.

Kindertoeslag

Amazon-baas Jeff Bezos zag zijn vermogen tussen 2014 en 2018 met bijna honderd miljard dollar stijgen. Hij betaalde in die jaren gemiddeld 0,98 procent belasting. In 2007, toen hij Amazon al had opgericht en al miljardair was, betaalde hij zelfs géén belasting.

Ook in 2011 betaalde hij geen belasting, hij kreeg toen zelfs 4000 dollar kindertoeslag.

Vermogen wordt nauwelijks belast

Tesla-ceo Elon Musk betaalde tussen 2014 en 2018 gemiddeld 3,27 procent belasting, zakenman Michael Bloomberg betaalde 1,3 procent.

Geen van de superrijken wordt door ProPublica beschuldigd van illegaal gedrag. Wel legt het onderzoeksplatform de 'tekortkomingen van de Amerikaanse belastingwetten' bloot. Vermogen wordt er nauwelijks belast.

Historische
Lees ook:
Historische belastingdeal G7 heeft nu al tegenwind: wie wil het niet?

Weinig miljardairs wilde reageren op de onthullingen. Musk reageerde op vragen van het onderzoeksplatform met slechts één leesteken: "?". Bloomberg, goed voor een vermogen van 59 miljard dollar, zegt via zijn woordvoerder dat hij 'aan al zijn belastingplichten heeft voldaan'.

Onderzoek FBI

ProPublica wil niet zeggen hoe het aan de belastinggegevens kwam. De FBI doet daar momenteel onderzoek naar.

'Trump
Lees ook:
'Trump betaalde in 2016 slechts 750 dollar inkomstenbelasting'