Hoger beroep

Definitief levenslang voor Mladic om volkerenmoord Srebrenica

08 juni 2021 16:22 Aangepast: 08 juni 2021 17:20
Ratko Mladic vandaag in Den Haag vóór de uitspraak. Beeld © ANP

Ook in hoger beroep is de voormalige Bosnisch-Servische bevelhebber Ratko Mladic veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor zijn rol bij de moordpartijen in de oorlog in Bosnië, begin jaren 90.

Het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag had hem in 2017 een levenslange celstraf opgelegd. VN-rechters hielden vandaag dus vast aan die veroordeling. De 78-jarige Mladic kreeg de straf vanwege zijn oorlogsmisdaden en de volkerenmoord op moslims rond Srebrenica, waar Nederlandse VN-soldaten waren gelegerd. 

Verschool zich in Servië

Mladic wist zich jarenlang schuil te houden in Servië en werd pas in mei 2011 gearresteerd. Hoewel vaak wel degelijk bekend was waar hij uithing, durfde de Servische regering het jarenlang niet aan hem op te pakken omdat hij onder de bevolking nog steeds enorm populair was.

Mladic vindt dat hij als beroepsmilitair zijn plicht heeft gedaan door zijn land te verdedigen. Zijn advocaten wilden dat hij zou worden vrijgesproken, omdat Mladic niet verantwoordelijk zou kunnen worden gehouden voor misdaden die zijn ondergeschikten hadden gepleegd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ratko Mladic in hoger beroep: 'Hij heeft niets meer te verliezen'

De aanklagers wilden dat hij zou worden veroordeeld voor veel meer misdaden in een groter gebied. Mladic werd vier jaar geleden vrijgesproken van het verjagen van niet-Serviërs uit een aantal dorpen aan het begin van de oorlog.

100.000 doden

De Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic, destijds de politieke baas van Mladic, kreeg in 2019 in hoger beroep levenslang nadat het tribunaal hem in eerste aanleg tot 40 jaar had veroordeeld voor genocide. Onlangs werd bekend dat de 75-jarige Karadzic zijn straf gaat uitzitten in het Verenigd Koninkrijk.

Door de oorlog stierven ongeveer 100.000 mensen en raakten 2,2 miljoen mensen ontheemd. Het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag is op papier in 2018 opgeheven. Het Internationaal Restmechanisme voor Straftribunalen zorgt voor de afwikkeling van de overgebleven zaken.

Biden: 'Historisch oordeel'

De Amerikaanse president Joe Biden noemt de bevestiging van de levenslange straf voor Mladic een historisch oordeel. Het laat zien dat wie gruwelijke misdaden begaat, ter verantwoording zal worden geroepen, zegt Biden in een verklaring. "Het versterkt ook onze gedeelde vastberadenheid om toekomstige gruweldaden waar ook ter wereld te voorkomen."

Biden herinnert eraan dat Mladic bijna 26 jaar geleden opdracht gaf voor de executie van zo'n 8000 ongewapende mannen en jongens in Srebrenica.

Bekijk ook: Vreugde bij nabestaanden Srebrenica om vonnis Mladic

Beelden uit november 2017, toen Ratko Mladic tot levenslang werd veroordeeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore