5-jarige jongen zwaargewond

Vier moslims doodgereden in Canada: 'Gruwelijke daad van haat'

08 juni 2021 04:52 Aangepast: 08 juni 2021 04:53
Een man legt bloemen op de plek waar de familieleden werden aangereden. Beeld © ANP

Vier Canadese moslims zijn afgelopen weekend om het leven gekomen bij een fatale aanrijding die door de autoriteiten bestempeld is als een 'gruwelijke daad van haat'. De slachtoffers behoorden allemaal tot dezelfde familie. Een jongen van 5 overleefde de aanrijding, maar ligt zwaargewond in het ziekenhuis.

De aanrijding gebeurde in de Canadese stad London, ten zuiden van Toronto en niet ver van de Amerikaanse grens.

20-jarige verdachte

Een 20-jarige automobilist wordt ervan verdacht de familieleden bewust te hebben aangereden. De politie vermoedt dat hij de moslims heeft aangevallen vanwege hun religie. Hij werd zeven kilometer verderop aangehouden op de parkeerplaats van een winkelcentrum en wordt aangeklaagd voor vier moorden en een poging tot moord.

Inwoners van London reageren geschokt op de dood van de familie. Inwoners van London reageren geschokt op de dood van de familie.

De slachtoffers maakten afgelopen zondag een avondwandelingetje en stonden stil bij een kruispunt toen ze werden aangereden.

'Drie generaties weggevaagd'

De politie heeft de namen van de familieleden niet bekendgemaakt, uit respect voor de nabestaanden. Wel is duidelijk dat een vrouw van 74, een man van 46, een vrouw van 44 en een meisje van 15 overleden. Het jongste slachtoffer (5) zou ernstige maar geen levensgevaarlijke verwondingen hebben.

"Drie generaties zijn in één klap weggevaagd", schrijft Ed Holder, de burgemeester van London, in een verklaring. "Laat me duidelijk zijn: dit is een massamoord, gepleegd tegen moslims."

De Canadese premier Justin Trudeau zei op Twitter 'geschokt' te zijn door het nieuws. "Islamofobie hoort niet thuis in onze gemeenschappen. Deze haat is verraderlijk en moet stoppen."

Ergste aanval sinds 2017

De aanval in London was de ergste tegen Canadese moslims sinds 2017. In januari van dat jaar drong een gewapende man een moskee in Quebec binnen en schoot daar om zich heen. Zes mensen stierven, bijna twintig anderen raakten gewond.

Bekijk ook: Canada rouwt na vondst massagraf met 215 inheemse schoolkinderen

Bij een voormalige school in Canada is een massagraf met 215 kinderen gevonden. De slachtoffers zijn kinderen van minderheidsgroepen die tussen 1890 en 1969 verplicht naar een christelijk internaat in Kamloops moesten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore