In Guatamala

'Kom niet, kom niet', zegt vicepresident Kamala Harris tegen asielzoekers

08 juni 2021 01:55 Aangepast: 08 juni 2021 01:59
De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris in Guatemala. Beeld © ANP

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft vluchtelingen en asielzoekers in Midden-Amerika opgeroepen om niet naar de Verenigde Staten te komen. "Kom niet, kom niet", zei zij in Guatemala tijdens haar eerste internationale werkbezoek.

Kamala Harris waarschuwt potentiële migranten: wie toch naar de Amerikaanse grens komt, wordt teruggestuurd.

Illegale migratie

De Amerikaanse vicepresident sprak erover met de Guatemalaanse president Alejandro Giammattei. De twee willen samenwerken om illegale migratie vanuit Midden-Amerika tegen te gaan en corruptie in de regio te bestrijden.

De twee zijn het met elkaar eens dat 'mensen hun thuis niet willen verlaten', vertelde Harris. De Verenigde Staten willen dat Guatemala, El Salvador en Honduras meer actie tegen corruptie ondernemen zodat de leefomstandigheden voor de bevolking verbeteren. Mensen moeten volgens Harris het gevoel krijgen 'dat hulp onderweg is'.

Eigen land aantrekkelijker maken

De pogingen om het leven in eigen land aantrekkelijker te maken worden ondermijnd door onder meer corruptieschandalen. Harris zei dat er een Amerikaanse taskforce komt die lokale aanklagers zal helpen bij het straffen van corrupte mensen in Midden-Amerika.

Harris kreeg het migrantendossier, dat draait om de komst van illegale migranten uit Midden-Amerika, dit voorjaar onder haar hoede. Sinds het vertrek van president Donald Trump komen er weer meer migranten naar de VS. Trumps strenge migratiebeleid wordt door de huidige president Joe Biden hervormd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Technische problemen met vliegtuig vicepresident Kamala Harris

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore