Buitenlandse invloeden tegenhouden

Regime Noord-Korea treedt nog harder op: doodstraf voor soap of muziek

08 juni 2021 07:44 Aangepast: 08 juni 2021 08:00
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Beeld © AP

Kim Jong-un heeft in het hermetisch afgesloten Noord-Korea een nieuwe wet ingevoerd die invloeden van buitenaf met harde straffen moet beperken. Een teken aan de wand dat het regime van de Noord-Koreaanse leider zich kwetsbaar voelt, zegt hoogleraar Koreastudies Remco Breuker van de Universiteit Leiden.

Kunt u uitleggen wat voor wet dit is?

"Dit is een uitbreiding van een wet die al langer geldt. Dat is een wet die specifiek Zuid-Koreaanse producten verbiedt en die inmiddels in bredere zin geldt voor alles wat in het buitenland wordt geproduceerd. Hierbij worden nu de straffen verzwaard en is de lijst van dingen die niet mogen verder uitgebreid."

Om wat voor producten gaat het dan?

"Het gaat om werkelijk álles. Maar je moet in de praktijk vooral denken aan films, soaps en muziek. Daar is de meeste vraag naar. Over het algemeen zijn het Zuid-Koreaanse series, die men kan verstaan. Ze worden verspreid op dvd's en usb-sticks, die weer worden binnengesmokkeld vanuit China. Overigens óók door de elite, iedereen doet het."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zuid-Korea: strengere regels voor online contact met Noord-Koreanen

Welke straffen staan hierop?

"De wet wordt soms een tijdlang streng gehandhaafd. Je kunt dan naar een strafkamp gestuurd worden of zelfs terechtgesteld worden bij het verspreiden van grote hoeveelheden van bijvoorbeeld Zuid-Koreaanse popmuziek."

Kim Jong-un wil zo buitenlandse invloeden tegenhouden. Lukt hem dat ook?

"Ja, dat lukt hem. Maar niet voor 100 procent. Het is niet zo dat de bevolking niets weet van wat er zich afspeelt in het buitenland. Maar er is te weinig bruikbare informatie om ervoor te zorgen dat ze zich echt andere dingen gaan voorstellen, zoals een andere regering bijvoorbeeld."

Zuid-Koreaans kapsel verboden

Volgens de Daily NK, een nieuwssite in Zuid-Korea die over Noord-Korea schrijft op basis van lokale anonieme bronnen, gaat het niet alleen om wat mensen kijken. Kim Jong-un wil namelijk een einde maken aan buitenlandse taal, kapsels en kleding. 

Drie tieners zouden onlangs naar een strafkamp gestuurd zijn omdat ze hun haar hadden geknipt als hun K-popidolen, hun broekspijpen boven de enkels hadden opgerold en liedjes meezongen.

Deze aangescherpte wet lijkt te staan voor iets breders. Hoe staat Noord-Korea ervoor?

"Het gaat economisch nooit goed met het land, maar de coronapandemie heeft de zaak verslechterd. Er zijn op dit moment grote voedseltekorten. Geen hongersnood, maar de productie is in zo'n vijf jaar niet zo slecht geweest omdat de grens met China lang dichtzat. Dan ben je kwetsbaar als regime en een bekende reactie is dan om vaker en harder op te treden bij opstandig gedrag. Het regime voelt zich bedreigd."

Wat weten we van de verspreiding van het coronavirus in Noord-Korea?

"Dat weten we niet precies. Vaccinaties zijn er nog niet. Er zijn ook geen betrouwbare cijfers bekend over het aantal besmettingen. Wat we wel weten, is dat er heel hard en ingrijpend gereageerd wordt: steden en gebieden worden heel snel afgesloten. En op alles wat langs de grens beweegt - mens of dier - wordt geschoten om het virus buiten te houden. Een 'voordeel' is in dit geval dat de meeste mensen hun regio al niet uit mochten. Er waren daarom al veel minder bewegingen in het land."

Militair machtsvertoon: Noord-Korea toont nieuwe raketten

Noord-Korea pronkte eerder dit jaar met nieuwe ballistische raketten, volgens andere landen een provocatie.

Zijn er internetactivisten op sociale media die uit zijn op een val van het regime?

"Minder dan tweehonderd Noord-Koreanen hebben toegang tot het internet, en altijd werkgerelateerd. Dat is zo omdat het regime altijd graag wil weten hoe er in het buitenland over Noord-Korea wordt gesproken. Er met anderen over praten? Daar staat de doodstraf op. Het zijn bovendien allemaal mensen die uitgebreid onderzocht zijn door het regime of zij wel betrouwbaar zijn."

Hoelang houdbaar is dit regime nog? Verwacht u op termijn veranderingen?

"Ondanks alle druk van buitenaf en opgelegde economische sancties is de samenleving niet ingestort. Noord-Korea staat nog steeds overeind, te midden van de ernstigste wereldwijde crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Of dat zo blijft, weet niemand. De Verenigde Staten zijn onder de nieuwe president Joe Biden bezig met een nieuw buitenlandbeleid voor Noord-Korea. We weten nog niet welke kant dat zal uitgaan, maar dat zal zeker invloed hebben."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore