Iraans-Koerdisch

Lichaam van baby uit vluchtelinggezin aangespoeld in Noorwegen

07 juni 2021 18:02 Aangepast: 07 juni 2021 18:02
De 15 maanden oude Artin verdronk afgelopen oktober. Beeld © Reuters

Een Iraans-Koerdische baby die vorig jaar verdronk voor de kust van Engeland, is aangespoeld in Noorwegen. De 15 maanden oude Artin stierf in oktober samen met zijn gezin toen de boot zonk.

De familie probeerde vanuit Frankrijk naar Engeland te komen. Daarvoor hadden ze er al een flinke reis opzitten: om Frankrijk te bereiken moesten ze eerst door Turkije en Italië.

Het lichaam van de baby werd op nieuwsjaardag door twee agenten gevonden aan de zuidwestkust van Noorwegen, meldt BBC. Hij reisde samen met 14 andere mensen, waaronder zijn moeder, vader en drie andere kinderen. 

Kleding

De vondst van het lichaam was een raadsel voor de Noorse autoriteiten. "We hadden in Noorwegen geen meldingen over vermiste baby's. Geen enkele familie had contact opgenomen met de politie", zegt een politiewoordvoerder tegen BBC.

De kleding van Artin De kleding van Artin

Volgens de autoriteiten deed ook de kleding van het kind vermoeden dat het slachtoffer uit het buitenland kwam. Artin werd in het Universitair Medisch Centrum in Oslo onderzocht en uiteindelijk geïdentificeerd. Zijn lichaam wordt nu teruggebracht naar Iran.

Het gezin van de baby was afkomstig uit Sardasht, een stad in het noordwesten van Iran. Het grootste deel van de bevolking daar zijn Koerden. Ieder jaar wagen duizenden Iraans-Koerdische vluchtelingen de tocht naar Europa. 

Bekijk ook: Syrische vluchteling Suha al 10 jaar in Libanon

Na tien jaar oorlog in Syrië kunnen de meeste Syrische vluchtelingen nog altijd nergens heen. Terug kan niet, want het regime van dictator Bashar al-Assad blijft nog jaren aan de macht.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Toestroom migranten Zuid-Europese kusten: 'Weinig perspectief door corona'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore