Kweekvlees in space

Vlees kweken op Mars? De ruimtevaart zoekt uit of het kan

07 juni 2021 15:34 Aangepast: 07 juni 2021 15:52
Voorbeeld van gekweekt rundvlees van het bedrijf Mosa Meat Beeld © Mosa Meat

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA gaat onderzoeken of het mogelijk is om kweekvlees in de ruimte te produceren. Dat zou goed nieuws zijn voor toekomstige astronauten op de maan of andere planeten: zij kunnen dan vlees maken, zonder dat het vanaf de aarde moet worden ingevlogen.

Volgens de organisatie kun je met een halve gram koe-weefsel ongeveer 80.000 hamburgers maken. En dat is ideaal, want het fokken van grote dieren voor voedsel is volgens de ESA 'ondenkbaar' in de ruimte.

Koeien hebben op Mars bijvoorbeeld geen plek om te grazen. Bovendien is het onzeker hoe een koe zich gedraagt bij gewichtloosheid.

Bekijk ook: Hamburger uit het lab? Zo wordt kweekvlees gemaakt

Een stukje vlees uit een laboratorium. Het klinkt misschien als toekomstmuziek, maar kweekvlees is dichterbij dan je denkt. Een Nederlands bedrijf heeft onlangs een miljoeneninvestering gekregen om de techniek verder te ontwikkelen.

Kweekvlees kan in de toekomst ook een grote rol gaan spelen in de voedselvoorziening op aarde. Naar verwachting leven er aan het einde van deze eeuw bijna 11 miljard mensen op aarde. Dat zijn er nu ongeveer 8 miljard.

Als er genoeg dieren moeten worden gefokt om al die monden te voeden, leidt dat tot extra waterverbruik, vervuiling en ontbossing, maar het vergroot ook de kans op nieuwe virusuitbraken en pandemieën, aldus de ESA.

Kweekvlees

Bij kweekvlees hoeven er geen dieren geslacht te worden, want kweekvlees komt uit een laboratorium. Wél een stukje dier nodig voor kweekvlees: stamcellen. Die stamcellen groeien aan, en zo kan er spier- en vetweefsel van bijvoorbeeld een koe worden gemaakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gekweekte kipnuggets op het menu in Singapore: wanneer volgt Nederland?

Het proces van stamcel tot eetbaar vlees duurt ongeveer drie maanden. Kweekvlees is veel duurzamer dan 'gewoon' vlees: voor de productie is minder water en energie nodig. Bovendien neemt het minder ruimte in beslag dan het fokken van dieren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore