Quarantaine vermijden

'Massale uittocht Britse vakantiegangers leidt tot chaos in Portugal'

07 juni 2021 09:16 Aangepast: 07 juni 2021 10:03
Beeld © EPA

Britse vakantiegangers proberen zo snel mogelijk Portugal te verlaten omdat ze voor morgenochtend thuis moeten zijn als ze een thuisquarantaine willen vermijden. De massale uittocht leidt tot chaotische taferelen.

De Britse regering kondigde onlangs aan Portugal van de 'groene lijst' van landen te halen waarvoor geen quarantaineplicht geldt. Dat betekent dat Britse toeristen tien dagen in zelfisolatie moeten als ze niet voor morgenochtend vroeg terug zijn in hun thuisland.

Overbelaste testlocaties

Terugkerende Britten moeten zich eerst laten testen en dat blijkt vaak lastig. Portugese testlocaties konden volgens The Times de plotse stormloop van vakantiegangers die naar huis wilden niet aan. Britten kregen bij een teststraat bij het vliegveld van Faro te maken met wachttijden van vier uur. Veel andere locaties waren gisteren dicht.

Britten in de rij in Faro, Portugal. Britten in de rij in Faro, Portugal.

"Er waren veel mensen die moeite hadden om tests te regelen. Ik heb donderdag en vrijdag ongeveer vier uur aan de telefoon gezeten om een testlocatie te vinden", klaagde een 50-jarige vrouw, die met haar echtgenoot en dochters vakantie vierde in Portugal. Het gezin moest voor die driedaagse trip meer dan 500 pond (580 euro) uitgeven aan coronatests.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Vertrouweling premier Johnson vernietigend over Britse corona-aanpak

Te abrupt

De plotselinge aanpassing van het reisbeleid zorgt zowel in Portugal als in het Verenigd Koninkrijk voor onvrede. Minister van Transport Grant Shapps wilde vakantiegangers naar verluidt meer tijd gunnen om thuis te komen, maar daar waren sommige collega's volgens bronnen van The Times op tegen. De Portugese premier liet vervolgens weten niet te spreken te zijn over het abrupte besluit van de Britse regering.

Ook de topman van brancheorganisatie Airlines UK zei afgelopen weekend niet erg blij te zijn met het beleid. Tim Alderslade verweet de regering een gebrek aan transparantie. "We weten niet onder welke omstandigheden landen van groen naar oranje en weer naar groen gaan", zei hij. "Het is lastig om te zien hoe we nog een zomerseizoen kunnen hebben als ze dit op een wekelijkse basis gaan doen."

Bekijk ook - Ziekenhuizen Portugal overvol: 'Het is psychisch heel zwaar'

Het coronavirus maakte begin dit jaar veel slachtoffers in Portugal. Ziekenhuizen lagen vol en ambulances moesten soms voor de deur staan wachten tot er een plek vrij was.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore