Bekend van tv-serie

Oudste mannelijke chimpansee (63) in dierentuin VS overleden

07 juni 2021 02:38 Aangepast: 07 juni 2021 02:39
Chimpansee Coby. Beeld © ANP

Cobby, de oudste mannelijke chimpansee in Amerikaanse dierentuinen, is op 63-jarige leeftijd overleden. Het dier was zeer geliefd en zal ernstig gemist worden, meldt de dierentuin. "Zoveel mensen hebben zoveel herinneringen aan Cobby."

De eerste jaren van zijn leven bracht Cobby door met optredens. Hij was door mensen opgevoed om kunstjes uit te voeren.

Jaren zestig

Het dier werd in de jaren zestig naar de dierentuin van San Francisco gebracht. Afgelopen weekend overleed de chimpansee daar. "Hij wist de andere chimpansees bij elkaar te brengen", schrijft de dierentuin naar aanleiding van zijn overlijden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thijs stond oog in oog met ontsnapte chimpansees: '10 meter van mijn zoon af'

In het wild is de levensverwachting van chimpansees volgens de dierentuin zo'n 33 jaar. In dierentuinen leven de dieren gemiddeld vijftig tot zestig jaar.

De chimpansee is een bedreigde diersoort. In de natuur leven er nog zo'n 100.000 tot 200.000. Vooral in Afrika staat de toekomst van de chimpansee op het spel, vanwege jagers, verlies van leefgebied en ziektes.

Tv-serie

In de jaren zestig werd Cobby beroemd met een televisieserie, waarbij hij menselijke activiteiten uitprobeerde. Het programma heette 'Cobby's hobby's' en het dier typte op een typemachine en droeg kleding.

Een paar jaar geleden werd er nog een documentaire over het leven van Cobby en zijn tijd op televisie gemaakt:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore