Dader gevlucht

Verkiezingsdag in Mexico: afgehakt hoofd in stembureau gegooid

07 juni 2021 01:55 Aangepast: 07 juni 2021 01:58
De politie bij het stembureau waar de menselijke resten werden gevonden. Beeld © ANP

Een afschuwelijke gebeurtenis in het noorden van Mexico: een man heeft daar op de verkiezingsdag een afgehakt hoofd in een stembureau gegooid. Ook werd er een plastic tas met ledematen gevonden. De verkiezingen in Mexico zijn de bloedigste in de recente geschiedenis van het land.

Het afgehakte hoofd werd bij een stembureau in het Mexicaanse Terrazas del Valle naar binnen gegooid. De dader zou volgens de politie zijn gevlucht en het is niet duidelijk of hij uiteindelijk is aangehouden. Ook is het niet zeker of de actie te maken heeft met de verkiezingen, maar het heeft er alle schijn van.

Levensgevaarlijk

Dat de verkiezingen in Mexico levensgevaarlijk zijn, zie je ook in deze video. Tijdens de campagne zijn er al 89 kandidaten vermoord. Alma is een van hen. Ze werd doodgeschoten tijdens een campagnebijeenkomst:

Kandidaat Guillermo werd ook onder vuur genomen, maar kan het wel navertellen. "Het verandert je leven. Maar ik kan niet stoppen met campagne voeren. Ik moet dicht bij het volk blijven."

Bij een ander stembureau in Mexico werd gisteren een granaat, die niet op scherp stond, naar binnen gegooid. Er staat veel op het spel bij de Mexicaanse verkiezingen. Er worden zowel lokale, regionale als landelijke politici gekozen. In het parlement zijn 500 zetels te verdelen. In totaal gaat het om zo'n 20.000 politieke plaatsen door het hele land.

Tientallen kandidaten vermoord

Tientallen kandidaten werden in de afgelopen maanden vermoord. Dat is geen toeval. Drugsbendes hebben vaak de voorkeur voor bepaalde politici en doen er alles aan om te voorkomen dat andere worden verkozen. Eind vorige week werd er nog een burgemeesterskandidaat voor het stadje Cazones de Herrera in de provincie Veracruz vermoord door een groep gemaskerde mannen.

De uitslag van de verkiezingen is nog niet bekend. Zo'n 93 miljoen Mexicanen kunnen hun stem uitbrengen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mexicaanse mijnwerkers vast in ingestorte mijn

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore