Ga naar de inhoud
In ziekenhuis Californië

Prins Harry en Meghan verwelkomen dochter, en ze heet Lilibet Diana

Meghan en Harry zijn vrijdag de ouders geworden van dochter Lili. Beeld © AP

De Britse prins Harry en Meghan zijn vrijdagochtend de ouders geworden van dochter Lilibet Diana Mountbatten-Windsor. Het meisje werd geboren in een ziekenhuis in Santa Barbara in Californië. Haar roepnaam is Lili.

Lili is vrijdag 4 juni om 11.40 uur geboren in Santa Barbara en het gaat goed met haar, zo valt er te lezen in het statement dat zojuist naar buiten is gebracht. Samen met Meghan zijn ze nu thuis aan het 'settelen'.

De naam Lilibet is in de Britse koninklijk familie de bijnaam van koningin Eliszabeth. De koningin is de overgrootmoeder van het meisje.

Deze
Lees ook:
Deze namen zijn grote kanshebbers voor dochter Harry en Meghan

Bekendmaking op Valentijnsdag

De hertog en hertogin van Sussex maakten de zwangerschap op Valentijnsdag 2021 met de wereld bekend aan de hand van een zwangerschapsportret gemaakt door Misan Harriman, een bevriende fotograaf van het koppel. Op de foto ligt Meghan, met haar hand over haar bollende buik, in het gras met haar hoofd in Harry's schoot. De casual geklede prins - Harry zit namelijk op zijn blote voeten in het gras - kijkt haar lachend aan. 

Harriman zat op het moment van de shoot in Londen en maakte de foto via de iPad. Dat hij de foto bij de bekendmaking van de nieuwe zwangerschap mocht vastleggen, was voor de fotograaf dan ook een droom die uitkwam.

"Om gevraagd te worden om dit fantastische geluk te delen na zo'n onvoorstelbaar groot verlies is een teken van ware vriendschap", zei hij eerder in de Britse Vogue. "Meghan herinnerde mij eraan dat ze Harry nooit had ontmoet als ik haar niet aan een gemeenschappelijke vriend had voorgesteld. Ik ben dankbaar voor de kleine rol die ik heb gespeeld."

Via de media

Volgens bronnen rond de koninklijke familie heeft het paar de familie zelf ingelicht over de zwangerschap. Meghans halfzus moest het echter horen via de media, dat vertelde ze eerder aan RTL Boulevard.

Het is geen geheim dat Meghan geen goede band heeft met haar halfzus. Ook onderhoudt ze een slechte relatie met haar vader Thomas. Vooral voor hem vindt Samantha het 'verdrietig' dat de nieuwe zwangerschap van Meghan via de media bekend is geworden.

'Prins
Lees ook:
'Prins Philip vond interview Harry en Meghan ondoordacht'

Meghan en Harry maakten tijdens hun omstreden interview met Oprah Winfrey bekend in verwachting te zijn van een meisje. De voormalig actrice maakte aan het begin van het gesprek duidelijk dat de twee het geslacht van hun tweede spruit zouden onthullen, maar ze wilde dat pas doen halverwege het interview, waarbij haar man aanschoof. "We zijn dankbaar en beide opties zouden geweldig zijn geweest. Maar eerst een jongen en nu een meisje, wat kun je je nog meer wensen?" aldus Harry. 

Thuis bevallen

Een bron dichtbij het koppel vertelde eerder aan Page Six dat Meghan het liefst thuis in het Californische Montecito wilde bevallen. Meghan had tijdens haar eerste zwangerschap ook al plannen om thuis te bevallen in hun huis in Engeland, maar dat ging toen niet door. Baby Archie werd op 6 mei 2019 geboren in het Portland-ziekenhuis in Londen.

"Meghans plan was om thuis van Archie te bevallen, maar je weet wat ze zeggen over deze plannen", vertelde de bron. "Uiteindelijk adviseerden haar doktoren om naar het ziekenhuis te gaan. Het enige wat ze toen nog belangrijk vond, was een veilige bevalling. Ze heeft nu een prachtig huis in Californië, een heel mooie plek om haar meisje op de wereld te zetten."

Harry en zijn geliefde zijn van plan het bij twee kinderen te houden, om zo de impact op het klimaat beperkt te houden. Een kind krijgen vergroot je ecologische voetafdruk namelijk aanzienlijk stelde Harry twee jaar geleden in Vogue. De uitspraak leidde echter tot veel ophef, omdat mensen het hypocriet vonden: laat dan ook een paar van je privévliegtuigen staan. Anderen vonden het juist goed dat de hertog en hertogin van Sussex dit onderwerp op de agenda zetten in deze tijd van klimaatverandering.

Achtste in lijn troonopvolging

Het pasgeboren kindje van de Britste prins en zijn vrouw is de achtste in de lijn van troonopvolging. Prins Charles is nog steeds degene die als eerste in aanmerking komt om koningin Elizabeth op te volgen. Zijn oudste zoon prins William is tweede in de lijn van troonopvolging. Archie, het eerste kindje van Harry en Meghan, staat een plekje voor haar.

Overigens is nog maar de vraag of Archie en zijn kleine broertje of zusje een koninklijke opvoeding zullen krijgen. Het koppel heeft namelijk besloten een stap terug te doen als seniorleden van het Britse koninklijk huis. Daarnaast deed Harry afstand van zijn aanspreektitel Zijne Koninklijke Hoogheid. De titel van hertog van Sussex heeft hij wel aangehouden.

Het nieuws over de zwangerschap kwam nadat Meghan enkele maanden terug openbaar maakte dat ze vorig jaar een miskraam heeft gehad. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update