Ga naar de inhoud
'Psychologische dwang'

Opgepakte journalist in Belarus prijst president op staatstelevisie

Beeld © Screenshot OTN

De gevangen Belarussische journalist Roman Protasevitsj heeft zich vandaag op de staatstelevisie van zijn land lovend uitgelaten over president Aleksandr Loekasjenko. Mensenrechtenorganisatie Viasna spreekt van 'psychologische dwang'.

Belarus liet eind mei een straaljager opstijgen om een passagiersvliegtuig te onderscheppen dat onderweg was van Griekenland naar Litouwen. Onder het mom van een valse bommelding werd het vliegtuig in Minsk aan de grond gezet.

Aan boord was onder anderen journalist Roman Protasevitsj, een belangrijk kopstuk van de oppositie. Protasevitsj verbleef in ballingschap en riskeert in Belarus de doodstraf. 

Voor de uitzending op de zender ONT zei de mensenrechtenorganisatie Viasna dat Protasevitsj onder dwang van de Belarussische veiligheidsdiensten moet hebben gesproken. "Alles wat Protasevitsj zal zeggen is onder dwang gezegd, op zijn minst psychologische dwang," zei een woordvoerder van Viasna.

In de uitzending hemelt Protasevitsj Loekasjenko op. "Ik realiseer me dat veel dingen waarvoor Aleksandr Grigoryevich (Loekasjenko) wordt bekritiseerd, pogingen zijn om hem onder druk te zetten en dat hij zich in veel gevallen gedroeg als een man met ballen van staal", zegt hij. Hij voegt vervolgens toe dat hij absoluut respect heeft voor de man die al 27 jaar aan de macht is. 

Internationale verontwaardiging

In het interview bekent de journalist ook dat hij heeft gezorgd voor 'massale onrust'  en dat hij er spijt van heeft dat hij mensen aanspoorde om te protesteren. 

Wat er nu met Protasevitsj gaat gebeuren, is onduidelijk. Zijn arrestatie leidde tot grote internationale verontwaardiging en tot maatregelen tegen het regime van Loekasjenko.

Bekijk ook: Protasevitsj verschijnt in video na arrestatie

00:34
In de video erkent Protasevitsj betrokken te zijn bij de protesten tegen president Loekasjenko. Volgens de oppositie is de video onder dwang tot stand is gekomen.
Dit
Lees ook:
Dit is de 26-jarige Roman Protasevitsj, de opgepakte journalist in Belarus