Ga naar de inhoud
Besluit Trump teruggedraaid

Biden blokkeert boren in natuurgebied Alaska, maar niet iedereen is blij

In het gebied waar geboord zou worden leven onder meer ijsberen. Beeld © Getty

Er komen als het aan de regering-Biden ligt geen olie- en gasboringen in een natuurreservaat in de staat Alaska. Tot grote vreugde van milieu- en natuurorganisaties. Al zijn sommige Alaskanen juist enorm teleurgesteld, zij verliezen honderden euro's als er niet geboord wordt.

De Amerikaanse president Joe Biden trekt de vergunningen terug die nodig zijn voor nieuwe boringen in een van de grootste stukken ongerepte natuur van het land: het Arctic National Wildlife Refuge (ANWR). Hij eist dat er eerst beter naar de milieugevolgen wordt gekeken.

Volgens Gina McCarthy, Bidens klimaatadviseur, wil Biden met zijn besluit de 'nationale schatten' van Amerika beschermen. In het beschermde arctische gebied leven onder meer ijsberen, grizzlyberen, wolven, rendieren en veel vogels.

Vijftig jaar verboden

Zo draait hij een omstreden besluit terug van zijn voorganger Donald Trump. Die had vorig jaar, vlak voor de verkiezingen, juist toestemming gegeven om, na een verbod van ruim vijftig jaar, te zoeken naar olie en gas in het natuurgebied. "In tegenstelling tot Trump plecht Biden zich te houden aan het klimaatakkoord van Parijs", zegt Amerika-verslaggever Ruben Leter. "Dit is in lijn met die belofte."

'Enorme opluchting'

"Dit is fantastisch nieuws", zegt Faiza Oulahsen, hoofd Klimaat en Energie bij Greenpeace Nederland. "Het voelt als een enorme opluchting dat onder Biden het gezond verstand is teruggekeerd."

Oulahsen maakt zich al jaren sterk voor de bescherming van het Noordpoolgebied en was een van dertig Greenpeace-activisten die in 2013 op actieschip Arctic Sunrise werden beschoten door de Russische kustwacht. Ze zat vervolgens twee maanden vast op verdenking van piraterij.

Shell
Lees ook:
Shell stopt met oliewinning in zee bij Alaska

De grotere oliebedrijven boren al enige tijd niet meer in het gebied, ondanks tientallen jaren van lobbyen. Oulahsen: "Zij zijn op de vingers getikt door hun aandeelhouders en er was publieke druk om te stoppen met boren. Maar onder Trump vierden de oliebaronnen feest en probeerden ze dit ongedaan te maken."

Olie-uitkering

Het boren naar olie en gas in Alaska verdeelt Amerika al jaren. Zo zijn sommige Alaskanen helemaal niet blij met het besluit van Biden. "Inwoners van de staat hebben financieel baat bij het boren naar olie", legt Leter uit. "Inwoners van Alaska ontvangen een jaarlijkse 'olie-uitkering' van de staat uit een beleggingsfonds. En hoe meer de staat verdient met olie, hoe meer er wordt uitgekeerd."

Meestal gaat het om een jaarlijks bedrag rond de duizend dollar (zo'n 820 euro), vaak is het meer. Dit hangt af van met name de olieprijs, de stand van de beurs en hoe goed de economie draait.

Gratis
Lees ook:
Gratis geld? In Alaska bestaat het

Onder aanvoering van de Republikeinse gouverneur Mike Dunleavy proberen tegenstanders het besluit van Biden aan te vechten. "Ik ben tegen deze aanval op de economie van Alaska", zei Dunleavy in een persverklaring. "Alaska doet aan verantwoorde olie- en gasontwikkeling in het Noordpoolgebied onder strengere milieunormen dan waar ook ter wereld."

'Geen goedkope olie'

Oulahsen vindt dat onbegrijpelijk. "Als je nu nog denkt dat boren naar olie je toekomstige economie gaat redden, kom je van een hele koude kermis thuis. Bovendien is het helemaal geen goedkope olie: het Noordpoolgebied is vaak onbereikbaar door ijsvorming, er is een enorm gebrek aan infrastructuur en er zijn vaak heftige weersomstandigheden."

Zij acht de kans klein dat er alsnog geboord zal worden in het ANWR-gebied. "De kans is aanzienlijk kleiner dan onder Trump. Het gevaar is voor nu geweken."