Wegen afgesloten

Lege schappen en cafés zonder koffie na overstromingen Nieuw-Zeeland

02 juni 2021 00:42 Aangepast: 02 juni 2021 00:58
Lege supermarktschappen nadat een brug is afgesloten voor al het verkeer. Beeld © ANP / Privébeeld

De overstromingen die Nieuw-Zeeland afgelopen weekend troffen, hebben gevolgen voor delen van het Zuidereiland. In meerdere plaatsen kampen supermarkten met lege schappen en hebben cafés geen koffiebonen meer. De reden? De enige verbindingsweg is door het vele water afgesloten.

De Nieuw-Zeelandse steden Dunedin, Invercargill en Queenstown zijn vrijwel afgesloten van de rest van het land, nadat meerdere bruggen door de overstromingen wegspoelden.

500 milliliter regen

Het Zuidereiland werd afgelopen weekend geteisterd door een hoeveelheid regen die normaal in een heel jaar valt. Volgens metrologen gebeurt dit slechts eens in de honderd jaar. Op sommige plekken viel in de twee dagen ruim 500 milliliter.

Daardoor moesten honderden mensen hun huizen verlaten. Het waterpeil in verschillende rivieren bereikte recordhoogtes, waardoor delen van bruggen wegspoelden. De belangrijkste verbindingsweg, State Highway 1, moest werden afgesloten nadat automobilisten een brug onder zich voelden inzakken.

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern maakte gisteren een vlucht boven het getroffen gebied. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern maakte gisteren een vlucht boven het getroffen gebied.

De Nieuw-Zeelandse premier, Jacinda Ardern, maakte gisteren een vlucht over het getroffen gebied. Een video daarvan zond ze live uit via Facebook. "Het is vreselijk om de omvang van de schade te zien", zei ze. De overheid trekt 500.000 dollar uit om getroffen boeren en inwoners te ondersteunen.

13 uur omrijden

"Maar onze absolute nummer één prioriteit is om de infrastructuur te herstellen", zei ze. De luchtmacht is ingezet om een aantal kleine plaatsen te bevoorraden.

Voor automobilisten is er een manier om de zuidelijke plaatsen van het eiland te bereiken, maar dat betekent wel dat ze tot 13 uur om moeten rijden, via de westkust van het eiland. Voor vrachtwagens is die route ongeschikt.

Bewoners van het gebied werden door het leger in veiligheid gebracht. Bewoners van het gebied werden door het leger in veiligheid gebracht.

'Kwetsbaar'

De brug wordt in de komende dagen gerepareerd, maar dat zal geen 'eenvoudige taak' worden. Zolang de verbindingsweg dicht blijft, zullen supermarkten blijven kampen met lege schappen. "Dit laat zien hoe kwetsbaar onze bevoorrading is", vertelt een woordvoerder van een supermarktketen aan lokale media. "Er zijn slechts één of twee toegangswegen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw-Zeelandse voortvluchtige huurt helikopter en meldt zich bij politie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore