Israël schrapt vrijwel alle beperkende coronamaatregelen. Ook het tonen van de vaccinatiepas hoeft niet meer. Een avondje clubben is daardoor voor iedereen weer mogelijk. "Vanavond verwachten we 600 mensen."
Corona is in Israël bijna verdwenen. Vier nieuwe besmettingen kwamen er vandaag bij. Voor de overheid aanleiding om een nieuwe reeks versoepelingen in te laten gaan.
Aan de deur van een discotheek, restaurant of voetbalstadion vanaf vandaag geen gedoe meer: je hoeft niet langer de 'groene vaccinatiepas' op je telefoon te laten zien. Ook als niet-gevaccineerde ben je weer welkom en er geldt geen maximum meer voor het aantal mensen dat naar binnen mag.
Een mondkapje dragen, binnen, is nog wel verplicht, maar ook dat hoeft waarschijnlijk binnen nu en twee weken niet meer.

"We zijn weer terug bij normaal", vertelt Erez, één van de medewerkers van Kuli Alma, een nachtclub in hartje Tel Aviv. "We hebben een zwaar jaar gehad, maar iedereen is blij."
Avondje dansen
Of het nu het weekend is of een doordeweekse dag, elke avond is het behoorlijk druk, vertelt hij. "Vanavond verwachten we zo'n 600 mensen." Kuli Alma bevindt zich deels in de open lucht.
Alle bezoekers hebben zin om te dansen of een drankje te doen. In Nederland moeten we daar nog op wachten. Op 30 juni, als stap 4 ingaat, is dat weer bij ons mogelijk. Wel moet er dan getest worden voor toegang en er geldt een maximumcapaciteit van 75 procent.
Vaccineren in rap tempo
In Israël is het merendeel inmiddels gevaccineerd. Het land wist het Pfizer-vaccin snel in grote aantallen te bemachtigen. Bijna 60 procent van de bevolking is gevaccineerd. Onder 50-plussers ligt de vaccinatiegraad op ruim 90 procent.
Het hoogtepunt van het aantal prikken dat per dag werd gezet, lag eind januari. Vlak daarna daalde het aantal besmettingen in het land snel.
'Alsof je champagne openmaakt'
Nu in Nederland de eerste dertigers een vaccinatieafspraak kunnen maken heeft Erez heeft nog wel advies voor clubminnende Nederlanders. "Zorg dat je er klaar voor bent, want nu gaat het snel. Verwacht te gaan knallen. Het is alsof je een fles champagne openmaakt."
Hij zag het gebeuren in zijn stad. "De mensen hier waren hongerig voor menselijk contact, voor muziek, voor cultuur en evenementen."
Erez hoopt dat dat een nieuwe grote uitbraak van het coronavirus zal uitblijven. Hij denkt dat alleen een nieuwe variant nog roet in het eten kan gooien. Volgens hem heeft Israël dan wel in een voordeel ten opzichte van Nederland en andere EU-landen. Israël houdt namelijk voor veel landen de grenzen gesloten.
De overheid wil ook liever niet dat Israëliërs een ander land bezoeken. Het advies is om niet naar het buitenland op vakantie te gaan. Volledig terug naar normaal is het dus ook na vandaag niet in Israël.