Ga naar de inhoud
Extra bewaking

'Nog tien mensen mogelijk doelwit van Belgische militair Jürgen Conings'

Beeld © Politie België / ANP

Nog tien Belgen krijgen extra bescherming omdat ze mogelijk het doelwit zijn van de voortvluchtige militair Jürgen Conings. Dat schrijven verschillende Vlaamse kranten op basis van 'welingelichte bronnen'.

Al eerder werd bekend dat de Belgische viroloog Marc van Ranst mogelijk een doelwit is van Conings. Hij zit met zijn gezin ondergedoken. De kranten schrijven dat onder de andere tien geen virologen zijn.

Advocaat

Van slechts een van hen is iets bekend, dat is een advocaat. Wie de anderen zijn, is onduidelijk. De Belgische justitie wil ook niet bevestigen dat meer mensen bescherming krijgen. "Wij communiceren niet over de beveiliging van personen", zegt een woordvoerder.

Nog
Lees ook:
Nog altijd geen spoor van vermiste militair: 'Niet ongeduldig worden'

Conings, een 46-jarige korporaal, is al ongeveer twee weken voortvluchtig. Vlak voordat hij verdween, nam hij zware wapens mee uit een legermagazijn. Hij heeft extreemrechtse sympathieën en de autoriteiten denken dat hij in staat is tot moord.

Afscheidsbrief

In een afscheidsbrief schreef hij dat hij het gemunt heeft op virologen en 'het regime'. Ook schreef hij dat hij niet 'verder wil in een wereld waarin de politieke elite en de virologen beslissen hoe er geleefd moet worden'.

Honderden militairen en politieagenten zijn bezig met een klopjacht op Conings, maar vooralsnog zonder resultaat.

Bekijk ook: Opsporingsexpert legt uit hoe een klopjacht werkt

02:17
In deze video legt oud-politieagent en opsporingsexpert Jeroen de Rijke uit hoe een klopjacht in z'n werk gaat.