Via onderzeese internetkabels

'Amerika bespioneerde Europese leiders met hulp van Deense geheime dienst'

31 mei 2021 02:34 Aangepast: 31 mei 2021 18:51
De Duitse bondskanselier Angela Merkel. Beeld © ANP

Europese leiders, onder wie de Duitse bondskanselier Angela Merkel, zijn tussen 2012 en 2014 afgeluisterd door de Amerikaanse geheime dienst. Dat lukte dankzij de Deense geheime dienst en het aftappen van onderzeese internetkabels.

Het klinkt als een spannende thriller, maar Europese leiders uit Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Zweden zijn afgeluisterd door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA (National Security Agency). Dat meldt de Deense publieke omroep DR, die de hand heeft weten te leggen op een nog niet gepubliceerd intern onderzoek van de Deense inlichtingendienst.

Netwerk van internetkabels

De NSA maakte gebruik van het Europese netwerk van internetkabels, waarvan belangrijke knooppunten in Denemarken liggen. Deze kabels lopen onder meer van en naar Duitsland, Zweden, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en ook Nederland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De spionage die Snowden onthulde was illegaal, stelt rechter

Via deze kabels konden de inlichtingendiensten sms-berichten, telefoongesprekken en internetgebruik, zoals bijvoorbeeld zoekgeschiedenis bekijken. In ieder geval van 2012 tot 2014 zouden Denemarken en de Verenigde Staten dit netwerk hebben afgetapt.

Klokkenluider Snowden

In 2013 onthulde klokkenluider Edward Snowden ook al dat Angela Merkel door de NSA werd afgeluisterd. Hij openbaarde een reeks documenten waaruit bleek dat de NSA wereldwijd op grote schaal communicatie afluistert. Dat werd hem niet in dank afgenomen, het Amerikaanse Openbaar Ministerie (OM) probeerde hem te laten veroordelen voor het lekken van staatsgeheimen.

Hoofd inlichtingendienst geschorst

Uit het onderzoek dat de Deense publieke omroep heeft ingezien, zou blijken dat de Deense inlichtingendiensten actief meehielpen bij de spionage. De NSA en de Deense inlichtingendienst hebben nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

Wel werd het hoofd van de Deense intelligentiedienst vorige zomer al geschorst, samen met drie andere medewerkers, vanwege 'serieuze misstanden'. Deze misstanden werden geconcludeerd door een onafhankelijk onderzoek. In reactie startte de Deense overheid een onderzoek dat eind dit jaar afgerond moet zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Huawei kon alle mobiele gesprekken bij KPN afluisteren, ook van de premier'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore