Langstzittende premier

Israëlische oppositie verenigt zich: doek dreigt te vallen voor Netanyahu

30 mei 2021 21:08
Benjamin Netanyahu. Beeld © ANP

Het einde van Benjamin Netanyahu als premier van Israël lijkt nabij. Zijn tegenstanders in het parlement hebben zich verenigd en kondigen aan samen te gaan proberen een regering te gaan vormen.

Het gaat om Naftali Bennett, leider van de rechtse alliantie Jamina en Jair Lapid, de voorman de middenpartij Yesh Atid, die samen met de kleinere centrumlinkse partijen een alliantie vormt. 

Netanyahu zelf denkt wel dat hij nog steeds een regering kan vormen. 

Aflossen als premier

De 49-jarige Bennett, voormalig partijgenoot van Netanyahu en ex-minister van Defensie, en Lapid gaan elkaar volgens de Israëlische media aflossen als premier. De eerste twee jaar zijn voor Bennett.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Netanyahu eist overwinning op, maar waarschijnlijk zonder meerderheid

Netanyahu van de rechtse partij Likud is al tijden de eerste minister en heeft een reeks coalities gevormd, vooral met uiterst orthodoxe joodse partijen. Hij was premier van 1996 tot 1999 en is het nu sinds 2009. Geen enkele Israëlische premier stond zo lang aan het roer. Zijn positie kwam onder meer onder druk te staan doordat Netanyahu is verwikkeld in een aantal corruptiezaken.

Demissionair

De Israëliërs moeten volgens de wet opnieuw naar de stembus als er voor donderdag geen nieuwe coalitie is gevormd. De laatste verkiezing dateert 23 maart. Likud, de partij van Netanyahu won die verkiezingen nipt, maar slaagde er niet in genoeg steun bij andere partijen te verzamelen om een coalitie te vormen.  

Zijn voornaamste tegenstanders denken nu wel genoeg steun te hebben gevonden in het enorm versnipperde Israëlische parlement en zo vijfde verkiezingen - en het aanblijven van Netanyahu - te kunnen voorkomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore