Ga naar de inhoud
Twee weken spoorloos

Nog altijd geen spoor van vermiste militair: 'Niet ongeduldig worden'

Dit weekend werd er opnieuw gezocht in Nationaal Park de Hoge Kempen Beeld © AFP

Een nieuwe zoekactie naar de vermiste militair Jürgen Conings heeft dit weekend opnieuw niets opgeleverd. Al bijna twee weken weet Conings uit handen te blijven van honderden agenten en militairen. En niemand durft te zeggen hoelang dit nog gaat duren.

Afgelopen donderdag begon de Belgische politie een nieuwe zoekactie in Park Hoge Kempen, het natuurgebied waar eerder de auto van Conings werd aangetroffen. De nieuwe zoekactie was opmerkelijk, omdat het park een paar dagen daarvoor werd vrijgegeven voor bezoekers. 

Gisteren werd er daarbij met helikopters en in dorpen in de omgeving naar Conings gezocht, maar opnieuw zonder resultaat. 

Jürgen Conings: gevaarlijk én zwaarbewapend

Twee weken geleden verdween militair Jürgen Conings, nadat hij uit zijn kazerne meerdere wapens meenam. Conings schreef meerdere afscheidsbrieven. In één van de brieven richt hij zich tot politici en virologen: ''Ze zaaien haat en frustratie, nog erger dan het al was. En niemand komt daartegen in opstand."

Conings dreigt met een geweldadige actie en zou zijn gezien bij het huis van de bekende Belgische viroloog Marc van Ranst. De militaire inlichtingendienst bestempelt hem als gevaarlijk en in België wordt Conings nu gezien als terreurverdachte. 

Minister: 'Geen reden tot paniek'

In een reactie aan de Belgische zender VRT laat de politie weten dat 'het alle hens aan dek is' en er wordt gezocht tot de vuurwapengevaarlijke Conings is gevonden. 

Tegenover diezelfde VRT benadrukte Annelies Verlinden, de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, dat de opsporingsdiensten er alles aan doen om Conings zo snel mogelijk op te pakken. Dat dit nog niet gelukt is, is volgens haar geen reden tot paniek.  ''Er is nog geen signaal dat de dreiging weg is, maar het onderzoek loopt voort. De veiligheidsdiensten proberen de risico's klein te houden.''

Maar hoe kan Conings nu alsnog worden gevonden? Het is voor de Belgische politie in ieder geval zaak om nu niet ongeduldig te worden, stelt opsoringsexpert en oud-politieman Jeroen de Rijke. 

''Je moet niet ongeduldig zijn, omdat je deze operatie, deze klopjacht, zo veilig mogelijk uit moet voeren. Je weet dat deze man vuurwapengevaarlijk is, dus in de zoektocht moet je niets uitsluiten en mag je geen enkel risico nemen.''

In onderstaande video legt de Rijke, die zelf als politieman bijna dertig jaar lang op zoek was naar voortvluchtigen, uit hoe een klopjacht werkt: 

Opsporingsexpert legt uit hoe een klopjacht werkt

02:17
Opsporingsexpert Jeroen de Rijke legt uit hoe het er bij een klopjacht aan toe gaat.

Denken in scenario's

De Rijke legt uit dat alles voor de politie in het teken staat van anticiperen en vooruitdenken. ''Er zijn nu meerdere scenario's mogelijk en je moet er ook rekening mee houden dat hij zijn doel alsnog wil uitvoeren. Wat nu belangrijk is, is dat je vooruitdenkt en probeert om zijn bewegingsvrijheid in te perken.''

Volgens de Rijke, ook bekend van het tv-programma Hunted, is het nu zaak om het netwerk rond Conings zo goed mogelijk te monitoren. ''Omdat deze persoon al zo veelvuldig in de media is geweest, is de kans normaal gesproken klein dat hij hulp zal krijgen van onbekenden. Dan kan hij uiteindelijk bij iemand uit zijn netwerk aankloppen voor eten, geld of onderdak.''

 

Belgische
Lees ook:
Belgische militairen met extreemrechtse ideeën geweerd van wapendepots

Steun voor Conings

In België is er toch ook steun voor de voortvluchtige militair. Er zijn meerdere protestmarsen geweest, waarbij honderden mensen Conings een hart onder de riem wilden steken. Daarnaast kreeg de Facebookgroep 'Als 1 achter Jurgen' al snel tienduizenden volgers. De Belgische minister van Defensie noemde het onaanvaardbaar dat mensen steun betuigen aan 'het extremisme'.