Sinds corona

Wilde dieren als vleermuizen, vogels en slangen worden minder gegeten

29 mei 2021 17:27 Aangepast: 29 mei 2021 17:30
Vrouw verkoopt vlees op markt in Wuhan. Beeld © EPA

Sinds de coronapandemie wordt er minder vlees van wilde dieren gegeten. Dat zegt het Wereld Natuur Fonds (WNF) op basis van een onderzoek onder bijna 5000 inwoners van China, Myanmar, Vietnam, Thailand en de Verenigde Staten.

Zo'n 30 procent van de ondervraagden geeft aan sinds de coronacrisis minder wilde dieren te eten. Het grootste deel van de mensen, ruim 60 procent, at überhaupt al geen wilde dieren.

Een klein deel van de deelnemers aan het onderzoek zegt juist méér producten van wilde dieren te consumeren. 

De meest gekochte wilde diersoorten zijn vogels, slangen en schildpadden. Ook vleermuizen, civetkatten en schubdieren worden genoemd.

Eerste besmettingen op wildmarkt

De eerste besmettingen met het coronavirus vonden plaats op een grote markt in de Chinese stad Wuhan, waar dit soort dieren worden verhandeld. Vermoedelijk is het virus ontstaan doordat het vanuit vleermuizen via een 'tussengastheer' (mogelijk een schubdier) in de mens is gekomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Viroloog Koopmans: 'WHO moet knoop doorhakken over inspectie in lab Wuhan'

Volgens het onderzoek van WNF is er een sterk besef ontstaan dat de interactie tussen mens en dier kan leiden tot ernstige uitbraken van ziekten.

Bijna de helft (46 procent) van de deelnemers van het onderzoek noemt de overdracht van ziekten van dieren op mensen als meest waarschijnlijke oorzaak van toekomstige pandemieën.

Aanpakken handel en ontbossing

De meerderheid van de ondervraagden is van mening dat het voorkomen van toekomstige pandemieën begint met het aanpakken van de onderliggende oorzaken, waaronder de handel in risicovolle wilde dieren en ontbossing.

Vooral Chinezen (91 procent) en Vietnamezen (84 procent) zien de sluiting van wilde dierenmarkten als belangrijkste maatregelen om nieuwe pandemieën te voorkomen. 

Bekijk ook: pandemisch virus uit Nederland? Bio-industrie is een broedplaats

We zitten nog middenin de coronapandemie maar de kans dat we in de toekomst vaker te maken krijgen met pandemieën is groot. Hoe groot is de kans dat zo'n virus ontstaat in Nederland? Onze eigen bio-industrie is een perfecte broedplaats.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore