China spant de kroon

1,1 miljard rokers wereldwijd, en dat aantal blijft maar stijgen

28 mei 2021 09:49 Aangepast: 28 mei 2021 09:49
Beeld © ANP

Terwijl het aantal rokers in Nederland al jaren gestaag daalt, blijkt dat wereldwijd heel anders te zijn. Volgens een uitgebreide studie is er in 2019 een toppunt van 1,1 miljard rokers bereikt.

In 2019 zijn er bijna 8 miljoen mensen overleden als gevolg van roken. De studie, waarbij gegevens van 1990 tot 2019 in 204 landen zijn onderzocht, is gepubliceerd in The Lancet.

Verslaafd

De conclusie is dat een groeiend aantal jonge mensen verslaafd raakt aan roken. 89 procent van de jonge rokers is op 25-jarige leeftijd verslaafd. 

De onderzoekers doen een oproep aan regeringen om zich meer in te spannen om roken onder jongeren te verminderen. De helft van de landen boekt geen vooruitgang op dit vlak.

Miniatuurvoorbeeld
Zoek op:

Aantal rokers blijft dalen, bekijk hier de cijfers in jouw gemeente

Het land waar het meest gerookt wordt, is China. Eén op de drie, dat zijn 341 miljoen mensen, rookt.

Slechts 10 landen vertegenwoordigen tweederde van de rokende wereldbevolking. Het gaat om China, India, Indonesië, de VS, Rusland, Bangladesh, Japan, Turkije, Vietnam en de Filippijnen. 

Bekijk ook: Waarom de meest dodelijke drug nog steeds legaal is

Het kabinet streeft naar een rookvrije generatie in 2040. Maar het verbieden van sigaretten staat de komende jaren nog niet op de agenda.

In Nederland wordt roken al jaren ontmoedigd. In de afgelopen dertig jaar is het aantal rokende mannen en vrouwen flink gedaald. 

Een doel van het strengere tabakbeleid is roken terugdringen, van 23 procent tot 5 procent van alle volwassenen in 2040. 

Aantal rokers in Nederland tussen 1990-2020:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore