'Frankrijk steunde regime'

Macron vraagt vergeving voor Franse rol tijdens genocide Rwanda

27 mei 2021 13:14 Aangepast: 27 mei 2021 13:32
De Franse president Emmanuel Macron bezoekt het Kigali Genocide Memorial, waar ongeveer 250.000 slachtoffers van de bloedbaden begraven liggen. Beeld © AFP

Het is een zwarte bladzijde in de geschiedenis: de volkerenmoord in het Afrikaanse land Rwanda in 1994. Honderdduizenden mensen werden met kapmessen afgeslacht door milities en militairen. De Franse president Macron heeft Rwanda vandaag om vergeving gevraagd voor de rol van Frankrijk in de aanloop naar deze volkerenmoord.

"Frankrijk heeft destijds niet geluisterd naar allen die waarschuwden tegen de naderende genocide en steunde feitelijk een regime dat ervoor verantwoordelijk bleek", zei Macron. Maar Frankrijk was geen medeplichtige, beklemtoonde de president in zijn toespraak bij het monument voor de volkerenmoord in het noorden van de hoofdstad Kigali.

In het monument liggen de beenderen van circa 250.000 slachtoffers van de genocide, nog geen derde van het totaal aantal geschatte slachtoffers.

Moeilijke relatie

Frankrijk en Rwanda landen hebben een moeilijke relatie sinds de jaren 90, toen Frankrijk een omstreden rol speelde tijdens de volkerenmoord op vooral de Tutsi-minderheid.

De genocide barstte los in april 1994, toen de Rwandese president Juvénal Habyarimana, die lid was van de Hutu-meerderheid, werd vermoord. De moord is nog steeds niet opgehelderd. Leden van de Tutsi-minderheid probeerden destijds met een guerrilla de macht te grijpen.

Met kapmessen afgeslacht

Na de moord werden Tutsi's en gematigde Hutu's bij honderdduizenden met kapmessen afgeslacht door gecoördineerde milities en Hutu-militairen.

De VN en de VS ondernamen niets en alleen Frankrijk stuurde militairen, omdat het betrokken was bij pogingen regering en guerrilla tot een akkoord te bewegen. Frankrijk steunde daarbij de regering van de Hutu-meerderheid onder leiding van Habyarimana (1937-1994).

De Franse rol is later onder meer door de Rwandese president Paul Kagame bekritiseerd als een operatie om prominente Hutu's te steunen en te beschermen. 

'Geen excuses'

RTL Nieuws-correspondent in Afrika, Saskia Houttuin, ziet in de woorden van de Franse president geen excuses, wel een 'ietwat' verhulde vraag om vergeving.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore