Inlichtingendiensten

Komt coronavirus uit een lab? Biden wil nieuw onderzoek

27 mei 2021 04:04 Aangepast: 27 mei 2021 10:03
De Amerikaanse president Joe Biden. Beeld © ANP

President Joe Biden roept Amerikaanse inlichtingendiensten op om onderzoek te doen naar de oorsprong van het coronavirus. "Verdubbel de inspanningen en kom binnen negentig dagen met een conclusie", schrijft de president. Hij wil weten of het virus uit een laboratorium afkomstig kan zijn.

Het is 'extreem onwaarschijnlijk' dat het coronavirus uit een Chinees lab komt. Dat was de conclusie van onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), eerder dit jaar.

Zieke medewerkers

Een artikel in de Wall Street Journal zorgde vorige week toch weer voor een verse reeks speculaties. De krant schreef op basis van een Amerikaans overheidsrapport dat verschillende onderzoekers van een Chinees lab in de herfst van 2019 ziek werden met symptomen die leken op Covid-19.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Directeur viruslab Wuhan: berichten over zieke medewerkers zijn leugens

De directeur van het lab noemde die aantijgingen 'regelrechte leugens'. Volgens hem is er niets van waar. De Amerikaanse president Joe Biden wil dat de Amerikaanse inlichtingendiensten toch opnieuw onderzoek gaan doen naar de mogelijkheid dat het virus uit een lab afkomstig is.

Twee mogelijkheden

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump en minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, suggereerden vorig jaar al dat het virus uit een lab ontsnapt zou kunnen zijn. President Biden leek daar weinig voor te voelen.

In een verklaring schrijft Biden nu dat de achttien Amerikaanse inlichtingendiensten die onderzoek hebben gedaan naar de oorsprong van het virus geen conclusie hebben kunnen bereiken. Er zijn twee mogelijkheden: het virus komt voort uit menselijk contact met een besmet dier - of het is uit een laboratorium ontsnapt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

WHO-experts na onderzoek: 'Extreem onwaarschijnlijk dat virus uit lab komt'

Transparantie China

"Twee inlichtingendiensten vermoeden dat het virus van een dier op een mens is overgesprongen", meldt Biden. "Eén inlichtingendienst denkt dat het uit een lab ontsnapt kan zijn." De rest van de diensten kan er niets zinnigs over zeggen.

Biden zegt dat er 'specifieke vragen' gesteld moeten worden aan China. Tot nu toe is dat land niet erg transparant geweest bij onderzoeken naar de herkomst van het virus.

Facebookbeleid

Intussen heeft Facebook laten weten dat gebruikers weer berichten mogen plaatsen over deze zogenaamde labtheorie. Gisteren zei Facebook nog dat berichten die suggereren dat het coronavirus door de mens is ontwikkeld, verwijderd zullen worden.

"In het licht van de lopende onderzoeken naar de oorsprong van Covid-19 en in overleg met volksgezondheidsexperts, zullen we niet langer de bewering dat Covid-19 door de mens is gemaakt uit onze apps verwijderen", vertelde een woordvoerder aan nieuwssite Politico.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook ontkracht 'mythes over coronavirus' in nieuw onderdeel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore