Ook de illustrator

91-jarige schrijver van kinderboek Rupsje Nooitgenoeg overleden

27 mei 2021 02:42 Aangepast: 28 mei 2021 06:01
Eric Carle, inmiddels ruim tien jaar geleden, tijdens een tv-interview. Beeld © ANP

De 91-jarige schrijver en illustrator Eric Carle is afgelopen weekend overleden. Ruim vijftig jaar geleden schreef Carle het kinderboek Rupsje Nooitgenoeg, waar generaties kinderen mee opgroeiden.

Zijn familie maakte zijn overlijden vannacht bekend. Carle stierf afgelopen weekend in zijn huis in de Amerikaanse staat Massachusetts. Het is niet bekend waar hij aan is overleden.

Prentenboek

De schrijver en illustrator werd bekend met zijn boek The Very Hungry Caterpillar, dat in het Nederlands verscheen als Rupsje Nooitgenoeg. Het prentenboek gaat over een rups die altijd honger heeft en maar blijft eten, tot het uiteindelijk een vlinder wordt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rupsje Nooitgenoeg blaast 50 kaarsjes uit

Veelgebruikte bijnaam

De term Rupsje Nooitgenoeg werd al gauw een veelgebruikte bijnaam voor mensen die het onderste uit de kan proberen te halen. In Nederland stond oud-PvdA'er Ad Melkert binnen VVD-kringen onder die naam bekend, omdat hij als onderhandelaar buitengewoon ambitieus was.

Eric Carle schreef Rupsje Nooitgenoeg al in 1969. Eric Carle schreef Rupsje Nooitgenoeg al in 1969.

Carle maakte meer dan zeventig kinderboeken, die in tientallen talen zijn verschenen en waarvan in totaal meer dan 170 miljoen exemplaren zijn verkocht. Zijn werk is vaak herkenbaar vanwege het kleurgebruik. 

Oorlog in Duitsland

Carle heeft een groot deel van zijn jeugd in Duitsland gewoond. Daar maakte hij ook de Tweede Wereldoorlog mee. "Tijdens de oorlog waren er geen kleuren", vertelde hij daar ooit over op de Amerikaanse radio. "Alles was grijs en bruin."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stereotypes in kinderboeken: 'Elk kind moet zichzelf kunnen herkennen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore