Ga naar de inhoud
Duizenden euro's

Franse influencers krijgen geld om kritiek te uiten op Pfizer

Beeld © ANP

Influencers op verschillende sociale media in Frankrijk hebben geld aangeboden gekregen om negatieve berichten over het vaccin van Pfizer te verspreiden. Ze zouden video's moeten opnemen waarin ze kritiek uiten op het vaccin.

De Franse YouTuber Léo Grasset is een van hen. Op zijn kanaal heeft hij meer dan een miljoen volgers. Grasset werd benaderd door iemand die zich Anton noemde en zou werken voor reclamebureau Fazze. Anton bood een 'groot bedrag' voor een 'informatiecampagne' over corona en de vaccinaties die aangeboden worden aan de Europese bevolking. 

Sterftecijfer Pfizer

Voor dat bedrag moest hij een video van 45 tot 60 seconden opnemen op Instagram, TikTok of YouTube waarin hij moest beweren dat het sterftecijfer onder mensen die gevaccineerd zijn met Pfizer drie keer zo groot is als bij AstraZeneca. Hij moest zich ook hardop afvragen waarom de Europese Unie het vaccin koopt.

Van wie de mails precies afkomstig waren, is nog altijd onduidelijk. Volgens persbureau AP, dat de mails tussen Grasset en Anton inzag, stond op de website van Fazze eerder nog een adres in Londen, maar is dat weggehaald. Fazze staat niet in het Britse bedrijvenregister. 

2000 euro

Grasset was niet de enige die zulke mails ontving. Verschillende andere mensen met een groot bereik op sociale media kregen zo'n aanbod. Allemaal delen ze regelmatig wetenschappelijke berichten of berichten over de medische wereld.

Zoals een student geneeskunde met 85.000 volgers op Instagram en bijna 30.000 op Twitter. Hij kreeg meer dan 2000 euro geboden om een video van 30 seconden op te nemen. 

Volgens de Franse minister van Volksgezondheid is het niet duidelijk of de aanbiedingen vanuit Frankrijk of vanuit het buitenland worden gedaan. Maar hij noemt de pogingen om Pfizer in een kwaad daglicht te plaatsen gevaarlijk. "Het is zielig, gevaarlijk, onverantwoord en dit werkt niet." Pfizer heeft nog niet gereageerd op de kwestie.

Bekijk ook: Zes vragen voor de snelste vaccinproducent Pfizer

03:47
Kan het Pfizer-vaccin mutaties van corona aan? Waarom is het zo duur? Hoe zit het met de bijwerkingen? Het zijn maar een paar van de vragen die we stelden aan de medisch directeur van Pfizer Nederland. Dit zijn al zijn antwoorden.