Acteur en worstelaar

John Cena zegt sorry in Chinees nadat hij 'Taiwan een land noemde'

26 mei 2021 03:43 Aangepast: 26 mei 2021 04:55
Acteur en worstelaar John Cena. Beeld © ANP

De Amerikaanse acteur en worstelaar John Cena heeft zich in een video tot zijn fans in China gericht. "Sorry dat ik Taiwan een land noemde", vertelde hij. "Het spijt mij heel erg. Jullie moeten begrijpen dat ik China en Chinese mensen liefheb en respecteer."

De acteur, bekend van de film Fast & Furious, leerde bijna tien jaar geleden Chinees spreken. Vorige maand gaf hij een interview aan de Taiwanese televisiezender TVBS. Daarin zei hij dat 'Taiwan het eerste land ter wereld is waar de film Fast & Furious 9 bekeken kan worden'. Dat schrijft The Guardian.

Zware kritiek

Die opmerking kwam hem op zware kritiek te staan. China ziet Taiwan namelijk niet als een onafhankelijke staat, maar als onderdeel van Chinees grondgebied.

Hoe zat het ook alweer?

Taiwan is na Hongkong de meest netelige landkwestie van China. Toen de communisten in 1949 de macht grepen op het Chinese vasteland, vluchtten de nationalisten naar het eiland Taiwan.

Zij gingen daar verder als de Republiek China en vechten sindsdien voor internationale erkenning. Die krijgen ze echter van veel landen niet – ook niet van Nederland – omdat China dwarsligt.

Dat land staat namelijk niet toe dat andere landen zaken doen met Taiwan, en geeft volop financiële steun aan landen die China als het enige China erkennen.

'Fout gemaakt'

Gisteren plaatste Cena daarom een video op sociale media in China. "Ik heb een fout gemaakt", zei hij. "Het is zo, zo, zo belangrijk. Ik respecteer Chinese mensen." Bekijk de excuses van de acteur hier:

China is 's werelds belangrijkste afzetmarkt voor films. Fast & Furious 9 verscheen er dit weekend voor het eerst in de bioscopen en leverde al ruim 135 miljoen dollar op (ruim 110 miljoen euro).

Sinds de coronacrisis genereerden weinig films zo snel zoveel omzet. In de Verenigde Staten is de film nog niet te zien. 

Populairste onderwerp

De excuses van Cena waren gisteren op het Chinese sociale mediaplatform Weibo een van de populairste onderwerpen. De video die de acteur plaatste is er bijna 840.000 keer bekeken.

Hoewel sommige gebruikers de excuses aanvaarden, zijn anderen niet onder de indruk van het charme-offensief van de acteur. "Zeg alsjeblieft dat 'Taiwan een deel van China is'", reageerde een gebruiker. Die opmerking kreeg bijval van duizenden anderen.

Bekijk ook: waarom de spanning tussen China en Taiwan oploopt

China was vorig najaar woedend over de toenadering tussen de VS en Taiwan. Het land zette toen militair geschut in om druk uit te oefenen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore