Opgevangen in grot

Herder redde zes deelnemers bij fataal verlopen ultramarathon China

25 mei 2021 19:29 Aangepast: 25 mei 2021 19:31
Held in China: de schaapherder Zhu Keming in de grot waar hij hardlopers opving. Beeld © AFP

De schaapherder Zhu Keming wordt in China onthaald als held. Hij blijkt dit weekend het leven te hebben gered van zes deelnemers aan de ultramarathon waarbij 21 hardlopers omkwamen. Zijn naam was vandaag trending op Chinese social media.

De wedstrijd ging over 100 kilometer en voerde door bergachtig gebied in de provincie Gansu, in het noordwesten van China. De deelnemers doorkruisten ook het gebied waar Zhu zijn schapen laat grazen.

Schuilen in grot

Hij vertelt in verschillende Chinese staatsmedia dat hij zaterdag aan het begin van de middag merkte hoe het begon te regenen, de wind harder ging waaien en de temperatuur omlaag schoot. Hij zocht beschutting in een grot die hij vaker gebruikt bij slecht weer. Voor noodgevallen bewaart hij er wat kleren en eten.

Vanuit de grot zag hij een hardloper die stilstond, mogelijk als gevolg van kramp, en hij ging erop uit om te kijken wat er mis was. Hij begeleidde de man naar de grot en verzorgde hem, schrijft de Britse krant The Guardian.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

21 doden door slecht weer tijdens hardloopwedstrijd China

Vier andere deelnemers namen ook hun toevlucht tot de grot en vertelden de herder dat ze buiten nog meer lopers hadden gezien. Sommigen waren buiten bewustzijn geraakt door het extreme weer. Zhu ging er evengoed op uit om te kijken of hij meer mensen kon helpen. Een hardloper die op de grond lag, werd door hem op sleeptouw genomen naar de grot.

Gewonde loper

Daarmee redde hij vrijwel zeker het leven van de man, Zhang Xiaotao. "Zonder hem was ik daar achtergebleven", schreef de gewonde loper twee dagen later op Weibo, de Chinese variant van Twitter.

Zelf relativeert Zhu Keming zijn hulpactie. "Ik ben maar een doodgewoon iemand die iets doodgewoons heeft gedaan." Hij wijst op de mensen wier levens hij niet kon redden. "Er lagen nog twee mannen. Levenloos. Ik kon niets voor hen doen. Dat spijt me."

Zhu Keming voor zijn grot. Zhu Keming voor zijn grot.

Aan de wedstrijd deden 172 ultralopers mee, van wie er uiteindelijk dus 21 zouden omkomen. Het fataal verlopen evenement zet de snelgroeiende Chinese hardloopcultuur in de schijnwerpers. Er is veel kritiek op organisatoren die de veiligheidseisen naast zich neerleggen.

Deelnemers niet gewaarschuwd

De organisatie van de wedstrijd dit weekend zou, ondanks de weersverwachting, niets hebben gedaan om de deelnemers te waarschuwen voor de barre omstandigheden waardoor ze werden overvallen. Zevenhonderd reddingswerkers moesten er uiteindelijk aan te pas komen om de hardlopers in veiligheid te brengen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore